Dünya
20 Ocak 2024 ( 8 izlenme )
Reklamlar

2023'te Türkiye'nin diplomatik ve güvenlik denklemi nasıl değişti?

2023'te Türkiye'nin diplomatik ve güvenlik denklemi nasıl değişti?

Yeni yılda Türkiye'nin dış politika gündemini en çok meşgul edecek konu, Ukrayna ile Rusya ve İsrail ile Hamas arasındaki savaşların yarattığı siyasi ve jeostratejik belirsizlikler olacak.

İsrail'e en sert tepkiyi veren ve başta ABD olmak üzere Batı'yı "katliamlara sessiz kalmakla" suçlayan Türkiye'nin, Gazze'de bir an önce ateşkesi sağlaması ve İsrail konusunda iki devletli çözüme doğru adım atması için Filistin sorunu önceliklerden biri olacak.

Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerin yönü, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda onaylanması ve ABD'nin F16 savaş uçağı satışı konusunda ne zaman adım atacağının belirlenmesiyle belirlenecek.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırılarda 1.200'den fazla kişi öldü, 200'den fazla kişi rehin alındı. Rehinelerin bir kısmı, İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli mahkumlarla birlikte serbest bırakıldı. İsrail ile Hamas arasındaki savaş, 2023'ün diplomatik ve güvenlik gündeminin tamamen değişmesine yol açtı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dünya üzerinde 62 yeni gıda milyarderi var Erdoğan ve Miçotakis'in imzaladığı Atina Deklarasyonu Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından ne kadar önemli? İsrail askerleri 24 Filistinliyi yaraladı Beşiktaş'ın 39 yaşındaki futbolcusu Atiba, Dünya Kupası'nda tarihe geçecek