Sağlık
29 Kasım 2022 ( 11 izlenme )
Reklamlar

Adet sancısına ne sebep olur? Adet sancısı nasıl geçer?

Adet sancısına ne sebep olur? Adet sancısı nasıl geçer?

Adet krampları olarak da bilinen adet ağrısı, adetin günlük hayatı en çok aksatan kısmıdır. Kadınların yarısından fazlası adet döneminde bu ağrıyı yaşar. Ağrı bazen hafif, bazen şiddetli hissedilebilir. Şiddetli adet ağrısı tıbbi olarak dismenore olarak adlandırılır.

Adet sancısı belirtileri nelerdir?
Adet sancıları ve kramplara eşlik edebilecek diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Alt karın bölgesinde yoğunlaşan ağrı.
  • Adetten 13 gün önce başlayabilen bu ağrı, adetin başlamasından 24 saat sonra zirve yapar ve 23 gün içinde azalır.
  • Ağırlık hissi ile devam eden ağrı (kasıklarda veya iç uyluklarda da hissedilebilir).
  • Sırtın alt kısmına yayılan ve uyuşmaya neden olabilen ağrı.
Adet sancısı için ne zaman doktora görünmeliyim?
Adet krampları günlük hayatınızı etkileyecek kadar şiddetli hale gelirse, belirtileriniz giderek kötüleşirse veya 25 yaşın üzerindeyseniz şiddetli adet krampları yaşıyorsanız hemen bir uzmana görünmelisiniz. Sık adet görmenin gebe kalmayı olumsuz etkileyebileceği yanılgısı yaygındır. Direkt adet ağrısının gebe kalmayı engellemediği iyi bilinmektedir. Ayrıca günümüzde tüp bebek tedavisinin yaygınlaşması ile gebelik kolaylaşmıştır.

Hangi Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Ev Tedavileri Adet Sancısına İyi Gelir?
"Adet sancılarına ne iyi gelir?" sorusunun cevabını arayanlar çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile ağrılarını azaltabilirler. Dinlenmenin yanı sıra adet sancısına iyi gelen uygulamalar şunlardır:

Isı uygulaması: Küveti sıcak suyla doldurup içine dalmak veya karnınızın alt kısmına sıcak su şişesi koymak adet kramplarını hafifletebilir. Bununla birlikte, adet krampları için satılan bazı ısı bantlarından da yararlanabilirsiniz.

Düzenli Egzersiz: Haftada 3 gün en az yarım saat düzenli egzersiz, betaendorfin adı verilen bir maddenin salınmasına yardımcı olur. Bu madde vücudun doğal ağrı kesicisidir. Bunun dışında egzersiz, prostaglandinlerin daha hızlı parçalanmasına neden olabilir.

Takviye Edici Besinler: Bazı araştırmalar, E vitamini, omega3 yağ asitleri, B1 vitamini (tiamin), B6 vitamini ve magnezyum içeren diyet takviyelerinin adet kramplarını azalttığını göstermiştir.

Stresi Azaltmak: Psikolojik stres altındayken adet kramplarınızın ve ağrılarınızın daha kötü olduğunu fark etmişsinizdir. Bu gibi durumlarda meditasyon ve yogadan faydalanabilirsiniz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Düzenli Tüketildiğinde Hastalıklara Karşı Koruyor Beynine Çip Takılan Kişinin Düşünceleri 25 Dakika Boyunca Okundu Mide Bulandıran Araştırma; Tokalaşırken Dikkat Edin! Yalnızlık nasıl 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi?