Ekonomi
07 Temmuz 2022 ( 24 izlenme )
Reklamlar

Doğalgaz 2023’ün İlk Çeyreğinde Kullanılacak

     Doğalgaz 2023’ün İlk Çeyreğinde Kullanılacak.

     Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi İnceleme sahasında incelemelerde bulundu ve Karadeniz'de çıkarılan gazın kullanıma gireceği tarihi verdi.

      Fuat Oktay konuşmasında: “Türkiye'deki her bir vatandaşa 2023’ün ilk çeyreğinde Karadeniz’de çıkarılan gazın kendi mutfaklarında açtıkları zaman yapacakları gaza dönüşeceği müjdesini bir kez daha vermek istiyorum”dedi.

       Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TPAO  Genel Müdürü Melih Han Bilgin, TPAO ve BOTAŞ yetkilileri ile beraber Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi İnceleme alanını havadan izlediler.

       ‘Proje Tıkır Tıkır İşliyor.’

    Fuat Oktay teknolojinin her alanda uygulandığı bir projeyi konuştuklarını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projeyi yakından ve dikkatli bir şekilde takip ettiğini hatırlattı.

     Bu projenin 3500 dönümlük bir sahada devam ettiğini bildiren Oktay, şunları aktardı: “Filyos Doğal Gaz işleme tesisleri burada olacak. Yine karşıdan gelecek, Türkali kuyularından buraya taşınacak doğal gazımız ve burada tamamlandıktan sonra da karşı sahada gördüğünüz ana hatta ve dağıtım tesislerine basacağımız alanı görüyoruz. Hepsinde de çalışmalar,  hamdolsun 2023'ün ilk çeyreğinde tamamlanacak şekilde plana göre devam ediyor. Proje tıkır tıkır işliyor. Ben tüm ekiplerimize yürekten teşekkür ediyorum."

         ‘Bu Süreç Hiç Durmayacak.’

      Oktay, ilk kademenin sismik çalışmalar ve daha sonra sondajlarla tespit edilen rezervden olduğunu belirterek, bu rezervin en büyük miktarı olan 405 milyar metreküpünün Sakarya Gaz Sahası’nda,  sonrasında ise Amasra Gaz Sahası'nda olduğunu belirtti.

      Toplamda 540 milyar metreküplük rezervin var olduğunu söyleyen Oktay, ilk aşama kuyuların tamamlanmasıyla ilgili sürecin devam ettiğini belirterek şu bilgileri aktardı: “ Şu an 7 kuyumuz tamamlanmış durumda ve 4 kuyumuz da açılma aşamasında. Bu devam edecek, hiç durmayacak bir süreç. Açılan ve sondajı yapılan sahalardan elde edilen gazın ikinci aşamasında yerin altındaki gazın üretim çalışması. O fiilen buradan 170 kilometre ötede Türkali2 kuyusunda devam ediyor. Açılan her bir sahadan ana hatta bağlanacak şekilde de bu üretim yukarı çıkarılıyor. Bu kısmı da hamdolsun oldukça iyi. Sondajların yapılma kısmı muhteşem. Yavuz, Kanuni, Fatih burada, yine yeni bir kuyuda çalışmasına devam ediyor. 7'nci nesil sondaj gemimiz de geldi Akdeniz'de. Üç sondaj gemimiz de burada fiilen iş başında.”

         170 Kilometrelik Hat Döşeniyor.’

       Fuat Oktay konuşmasında 170 kilometrelik hattın döşendiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Tabii orada o aşamadan sonra da çıkarılan gazın arkamızda gördüğünüz tesise iletiminden bahsediyoruz. Bu projenin üçüncü aşaması da burada devam ediyor. Yani şu anda 170 kilometrelik bir hatta denizin altından bir hat döşüyoruz. Bir hat diyoruz ama aslında üç hattı aynı anda döşüyoruz. Bir, çıkarılan doğal gazın buraya kadar getirildiği bir boru hattı. Onun hemen yanında yaz kış tüm şartlarda donmama ihtimaline karşı da donmasını engelleyecek glikol hattı diye ifade ettiğimiz ikinci bir hat. Üçüncü hat da uçtan uca her türlü şeyin uzaktan kumanda edildiği, 50 bin sensörün olduğu üçüncü bir hattı çekiyoruz. Bunun üçü de şu anda bu sahada fiilen devam ediyor. Döşediğimiz hatların bir şekilde korunması gerekiyor. O korunma işlemiyle ilgili çalışmalar bu 170 kilometrelik hatta fiilen devam ediyor.”

            Son Aşamaya Doğru'

      Fuat Oktay harika bir proje ve ekipten bahsettiklerini,  bu proje için dünya çapında kendi alanında uzman, yüzün üzerinde mühendis ve yöneticinin Türkiye'ye döndüğünü söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:Burada yerleşip bu projeyi devam ettirdiği büyük bir projeden bahsediyoruz. Aynı şekilde Türkiye'de olan genç arkadaşlarımızla da hepsinin muhteşem bir ekibe dönüştüğü, buradan elde edilen tecrübenin uluslararası operasyonlarda, yani sadece Türkiye'de değil Türkiye'nin dışında da diğer ülkelerde de hem doğal gaz ve petrol arama ama aynı zamanda sondaj ve çıkarma işleme faaliyetlerinde de kullanabileceği çok muhteşem bir tecrübe oluşmuş durumda. Muhteşem bir teknoloji oluşmuş durumda. Hem dünyanın en ileri teknolojisi kullanılıyor, aynı zamanda yetmeyen durumlarda kendi mühendisimizin burada geliştirdiği teknolojileri görüyoruz. Dünyanın devlerinin de bu teknolojileri kullanmaya başladığını görüyoruz. Bunlardan tek bir tanesi örnek olarak baktığımızda kumlama ile ilgili olan teknoloji. Hamdolsun ben, bir kez daha böyle muhteşem bir projeyi hayata geçirdikleri için ve kendi vatandaşımızın kullanımına da sunacakları için tüm ekibimize yürekten teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren her aşamasını yakinen takip ediyor.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı Dış Ticarette Açık Günden Güne Artış Gösterdi Memurlar ve emekli memurlar arasındaki toplu iş sözleşmesinin ilk turu sona erdi TÜİK verilerine göre endeks Mart'ta 80,1'den Nisan'da 87,5'e yükseldi