All News
23 Aralık 2019 ( 14165 izlenme )
Reklamlar

GUSÜL ABDESTİ ALIRKEN YAPTIĞIMIZ YANLIŞLAR

Eğer yaparsanız hem abdestiniz olmamış hem de cünüp gezmiş olursunuz…. Peki eksiksiz ve tam olarak gusül abdesti almak için neye dikkat etmeliyiz…İşte gusül abdestinin olmazsa olmazı…

Gusulü gerektiren bir hal olduktan sonra kadın ve erkekler için 1520 dakika kadar beklemek tavsiye edilir.Peşinden küçük abdest yapılır ardından da gusülden önce erkeklerin 11 ile 21 adım kadar yürümeleri tavsiye olunur. Akabinde gusül abdesti alınır.


Gusletmek, yani boy abdesti almak isteyen bir kişi önce besmele okur ve :”Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet eder. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler.

“Cünüplükten temizlenmeye niyet ettim” diye kalbinden geçirmesi dahi niyettir. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır.

Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. 




Boy abdesti alırken eğer bu kuralları uygulamazsanız ne namazınız olur ne de orucunuz mutlaka dikkat edin.

Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir.

Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir.

BANYO ADABI Banyo adabına uymak güzel olmakla beraber, bunlara uyulmazsa günah olmaz.


1. Banyo yapmadan önce misvakla dişimizi temizlemeliyiz.

2. Banyoya, Allah’ın huzuruna temiz çıkmak gibi, güzel düşüncelerle girmelidir.

3. Sol ayağımızla banyoya girmelidir.

4. Girerken “Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım.” demeliyiz.

4. Banyoyu kimsenin göremeyeceği şekilde kapatmalıyız.

5. Hamamda setri avrete riayet etmeli ve peştamal giymelidir.


6. İlk girişimizde sağ ve sol omuzlarımızı yıkamalıyız.

7. Suyu lüzumundan fazla israf etmemeliyiz.

8. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır.

9. Banyoda konuşmamalı, aşikare Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 10. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir. Eğer yere dökülen sular üzerimize sıçramıyorsa oturarak da yıkanılabilir.

11.Banyoda küçük büyük abdest bozulmaz. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. Sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir."(Tirmizî, tahâre 17; Nesâî, tahâre 6)

12. Herkesin özel banyo peştamalı olur ve kendi peştamalını kullanır. 13.Banyodan evvel saç, bıyık gibi yerleri uzamışsa düzeltmeli ve kısaltmalıdır. 14.Koltuk altlarında biten tüyleri azami kırk günde bir yolmak ve tıraş etmek müstehaptır. 15. Kasıkları azami kırk günde bir temizlemek sünnettir.

16. Sağ gözümüze üç, sol gözümüze iki sürme çekmek ve sürme çekerken sağdan başlamak Peygamberimizin (asm) bir sünnetidir. 17.Kestiğimiz tırnakları, tüyleri bir parçaya sararak toprağa gömmeli ya da yakmalıyız.



Soru: Haftada kaç gün gusül abdesti alınmalı?

Cevap: Haftada en az bir kere gusül abdesti almak gerek. Haftada 1 kez yıkanmak Allahu Teâlâ’nın kulları üzerindeki hakkıdır.

Elbette eğer gusül gerektirecek bir durum olmuşsa hemen gusül alınır ancak böyle bir durum hasıl olmamışsa bile haftada bir almak doğru olandır..

Soru: Gusül abdesti alırken tırnakların aralarındaki veya elimizdeki kirlerin calıştığımız meslekle alakalı cıkmadığı zaman abdestimiz kabul olur mu?

Cevap:Ömer Nasuhi Bilmen’in ilmihalinde bu durumla alakalı olarak şunlar yazıyor: “Boyacıların tırnaklarında kalan boyalar, zaruret sebebi ile abdestlerine zarar vermez. Fakat bir zarurete bağlı olmayıp tırnakların üzerinde birer ince tabaka teşkil eden ve altlarına suyun gitmesine mani olan boyalar, abdestin sahih olmasına manidir.” (Syf. 98) Buradan anlaşılan şudur ki, eğer mesleğinizden dolayı oluşan bu kirleri çıkarabiliyorsanız çıkarırsınız. Eğer çıkmıyorsa bu şekilde abdest alabilirsiniz, abdestiniz geçerli olur.

Soru: Cünüpken besmele çekilir mi?

Cevap: Eğer hanefi mezhebinden iseniz çekebilirsiniz. Şafii mezhebinde cünüp bir kimsenin Kuran kastıyla Bismillah veya Elhamdülillah demesi haramdır. Bunlarla zikri kasteder yahut hiçbir şey niyet etmezse haram değildir…Kaynak: Miftâhu’rRüşd

Soru: Gusül abdesti alırken burnumuza çekilen su burnumuzun kemiğini sızlatması gerekiyor mu?

Cevap: Eğer bunu yapabiliyorsanız yapın. Ancak eğer yapamıyorsanız üzerinde durmayın, farz değildir. Bazı genç kardeşlerimden duyduğuma göre sırf bunu yapabilmek için çok fazla uğraşıyor, banyodan uzun müddet çıkamıyorlarmış. Olayı bu şekilde vesveseye çevirmek doğru değil…

Soru: Gusül abdesti sırasında sabun sampuan vs şeyler kullanmanın bir sakıncası var mı gusüle acaba?

Cevap: Sakıncası yoktur.. Soru: Gusül Abdesti alırken avret yerine havlu ya da herhangi bir örtü örtmek iyi midir yoksa gerek yok mudur? Cevap: Gusül alırken olduğumuz yerde ellerimizi iki yana açarız.

Eğer iki tarafta da boşluk kalmıyorsa üryan olarak yıkanabiliriz. Eğer boşluk kalıyorsa edebe riayet etmemiz yerinde olur kardeşim. Duşakabin veya banyo perdesi ile banyo yaptığımız bölümü ayırmamız faydalı olur. Arzu edenler elbette her durumda edebe riayet edebilirler.

Soru: Oruçken gusül olsun namaz abdesti konusunda olsun kazara istemeden buruna ağıza veya kulağa su kaçarsa orucumuz bozulur mu?biz ne kadar dikkat edersek edelim böyle bir durum yaşanırsa orucumuz bozulur mu?

Cevap: Oruçluyken bu konuda gereken dikkati gösterelim, mübalağa etmeyelim. İstemeden kaçan sular abdestimizi bozmaz..

Soru: Gusül abdestiyle namaz kılabilir miyim?

Cevap: Evet, kılabilirsiniz…

Soru: Başımda ve boğazımda ameliyattan dolayı dikiş var nasıl gusül alacağım?

Cevap: Allah (c.c) acil, hayırlı şifalar nasip eylesin. Eğer dikişlerinizden dolayı banyo yapmanız sakıncalı ise gusül abdestine niyet ederek teyemmüm alabilirsiniz. Tarif edeyim: *Eûzü besmele çekin, gusül niyetiyle teyemmüm almaya niyet edin.

*Teyemmüm için en ideali bir tepsi içine toprak veya kum koymaktır. Tuğla da kullanılabilir. Evdeki badananız kireç değilse, plastik veya saten boya kullanılmışsa teyemmüme uygun değildir. Mutfaktaki mermerler de üstleri cilalı olduğu için uygun değillerdir. *Niyetten sonra iki elinizi açarak topraktaki tepsiye vurun. Sonra iki elinizin yanlarını birbirine vurarak toprakların silkelenmesini sağlayın ve elinizi yüzünüze sürün.

*Elinizi tekrar aynı şekilde tepsideki toğrağa vurun, yanlarını birbirine vurarak fazla toprakları silkeleyin ve önce sağ kolunuzu, sonra da sol kolunuzu dirseğe kadar sıvazlayın. Hepsi bu kadar..Allah (c.c) kabul etsin..

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sedat Peker için tehdit videosu çeken Cenk Çelik, İstanbul'da başından vuruldu. 7 bin yıllık tohumlar çiftçiyi umutlandırdı. Buğday sorunu bitiyor mu? Tüm hızıyla gelip, karısını taciz eden şüpheliyi ezdi! O anlar kameraya yansıdı Ergenler keçi gibi kokuyor