All News
10 Temmuz 2022 ( 17 izlenme )
Reklamlar

Libya tezkeresi TBMM'den geçti! İYİ Parti "evet" oyu verirken, CHP ve HDP ise "hayır" dedi

2 Temmuz 2022'den itibaren Libya'ya asker gönderme izninin 18 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Muhtırası Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylandı. AK Parti, MHP ve İYİ Parti muhtıraya "evet" oyu verirken, CHP ve HDP "hayır" dedi. 2022, TBMM Genel Kurulu tarafından onaylandı. 


Önergeye AK Parti, MHP ve İYİ Parti 'Evet', CHP ve HDP 'Hayır' oyu verdi Artan silahlı çatışmalar nedeniyle demokratik kurumlar inşa etme çabalarının başarısız olduğu ve ülkede parçalı bir yapının ortaya çıktığı hatırlatıldı.

Barış ve istikrarın tesis edilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) aracılığı ile tüm tarafların katılımıyla yürütülen ve yaklaşık bir yıl süren Libya siyasi diyaloğu sonucunda, Libya'da ateşkesin tesis edilmesinin ardından Libya'nın kurulması Siyasi bütünlük ve işleyen bir devlet mekanizmasının kurulamaması Anlaşmanın 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalandığı kaydedildi Libya Siyasi Anlaşması kapsamında oluşturulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), BM'yi kabul etti Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015 yılında 2259. 

Sayılı Karara göre uluslararası toplum tarafından Libya'yı temsil eden tek ve meşru hükümet olarak kabul edilmiştir. Siyasi anlaşmada yer almayan, bu bağlamda hem sözde Libya Ulusal Ordusu tarafından kontrol edilen ulusal DEAŞ, hem de 4 Nisan 2019'da başkent Trablus'u ele geçirmek ve GNA'yı devirmek amacıyla başlatılan uluslararası hukuka aykırı, sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almakta ve Libya, El Kaide ve diğer terör örgütleri, yasadışı silahlı gruplar ve sivillerin bütünlüğünü ve istikrarını tehdit etmektedir. 

Yasadışı göç ve insan kaçakçılığı için uygun ortam yaratan saldırılarının Aralık 2019'da UMH'nin Türkiye'den yardım istediği bildirildi. UMH, bundan sonra ülkenin bütünlüğünü hedef alan bu saldırıları durdurarak, Libya'nın Türkiye ve tüm bölge için güvenlik riski oluşturacak kaosa ve istikrarsızlığa sürüklenmesini önleyerek sahada barışın sağlanmasını kolaylaştırarak BM'nin işini kolaylaştırdığını kaydetti. Ateşkes ve siyasi diyalog süreci liderlik ve sahiplenme altında zemine oturtulabilirken şu açıklamalar yapıldı: 

Egemenliğin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğin korunması Libya'ya, ülkede kalıcı ateşkesin tesis edilmesine ve siyasi diyaloga güçlü desteğini sürdürüyor. Ulusal uzlaşıyı sağlayacak ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde ülkede uluslararası meşruiyet çerçevesinde yürütülecek çabalar. Libya'da 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik ve yönetim sorunu, sahada büyük fedakarlıklarla yaratılan sükûneti tehlikeye atmakta ve kalıcı istikrarın sağlanmasının önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Akdeniz'de Deniz Yetki Alanının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ve iki ülke arasında daha da gelişen tarihi, siyasi ve ekonomik ilişkiler ışığında, ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin devamı Libya'da barışın sağlanması ve bu sürecin bir sonucu olarak. Türkiye'nin istikrar ve istikrarı sağlaması büyük önem taşıyor.

" Türkiye'de kalıcı bir ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin sonuçlandırılması ve yine de kurumları birleştirmenin mümkün olmadığına dikkat çekildi. Memorandumda, ülkenin Türkiye de dahil olmak üzere tüm bölge için oluşturduğu risk ve tehditlerin devam ettiği ve saldırıların meşru Hükümetin uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tüm önlemleri almasını hedef alması halinde Türkiye'nin hem Akdeniz hem de Kuzey Afrika'daki çıkarlarının etkileneceği vurgulandı. 

Türkiye'nin ulusal çıkarlarına yönelik tüm tehdit ve güvenlik risklerine karşı, Libya'da gayrimeşru silahlı gruplar ve terör örgütleri tarafından Türkiye'nin çıkarlarına yönelik saldırıların ve Libya'da kitlesel göç gibi risklerin ele alınabileceği diğer olası kişilere yönelik saldırıların önlenmesi, ulusal güvenliğimizin sürdürülmesinin sağlanması, Libya halkının ihtiyaç duyduğu insani yardımı sağlamak, Ulusal Birlik Hükümeti tarafından talep edilen yardımı sürdürmek, Ulusal Birlik Hükümeti tarafından sağlanacaktır. 

Zaman istendi ve hangisi daha sonra belirlendi, ayrıca bu süreçten sonra oluşabilecek gelişmelere karşı Türkiye'nin menfaatine olan ihtiyaç. Türk Silahlı Kuvvetleri, gerektiğinde Türk ordusunu korumak ve kollamak amacıyla, hudut, kapsam, ölçek ve süre bakımından Cumhurbaşkanınca belirlenecek ve belirlenecek şekilde Türkiye sınırları dışında harekât icra edecektir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

*Azrail’i Rüyasında Gören Adamın Hali* Babasını kaybeden Fazıl Say'a İmamoğlu'ndan başsağlığı İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan partisinden istifa ederek Mansur Yavaş'a destek vereceğini belirtti. Diyarbakır'da DEM partili 21 genç tutuklandı