Ekonomi
06 Ağustos 2023 ( 10 izlenme )
Reklamlar

Yargıtay'dan fazla mesai ücreti emsali: En yüksek banka faizi ile ödenmeli



Yargıtay, iki yıl süreyle işinden ihraç edilen işçinin fazla mesai iddiaları nedeniyle açtığı davada emsal teşkil etti. Çalışanla anlaşan Yargıtay, işçiye ödenmemiş ücreti artı en yüksek banka faizinin zamanında ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçilerin iddialarına ilişkin emsal karara imza attı. Yargıtay, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının vadesinde ödenmeyen maaşlara uygulanmasına karar verdi.

İki yıldır çalıştığı şirketten kovulan işçi, fazla mesai ücreti için aracıya sevk edildi. Tahkim görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçi iş mahkemesine gitti. 

Davacı işçiler; Fazla mesai yaptığını ancak fazla mesai ücretinin ödenmediğini, fazla mesai iddiasının işveren tarafından düzenlenen maaş bordroları ve tanık ifadeleri ile desteklendiğini ileri sürerek, davalıdan 10.000 TL fazla mesai ücretinin fatura edilmesini talep etti. Sanıklar iddiaları yalanladı.

Yargı harekete geçti

Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verdi. Adalet Bakanlığı kararın kamu yararına bozulması çağrısında bulununca Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi. Kararda; Davacının ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin en yüksek banka mevduat faizi üzerinden tahsil edilmesini istediği ancak mahkemenin kanuni faiz uygulamasına karar verdiği hatırlatıldı. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, vadesinde ödenmeyen ücretler için en yüksek faizin mevduata uygulandığı tespit edilmiştir.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Kanun gereği fazla mesai ücreti ücrettir ve o gün ödenmeyen fazla mesai ücretine depozito üzerinden alınan en yüksek faiz oranı uygulanmalıdır. Mevduat için 34. maddede belirtilen en yüksek faiz oranının geçerli olduğuna şüphe yoktur. Kanuni faiz ile kanundan kaynaklanan faiz aynı faiz oranını oluşturmaz.Bu nedenle mahkeme alacağın birlikte tahsiline karar verirse kanuni faizi ile birlikte tahsil edildiğinden tahakkuktan anlaşılacak faiz oranı 3095 sayılı Kanunun 1. maddesinde belirtilen faiz oranıdır. Fazla mesai ücretlerine en yüksek mevduat faiz oranlarının uygulanması gerektiği açıktır. Davacının dava ve düzeltme önergesindeki açık iddiasına rağmen mahkeme, kanunun açık hükmüne ilişkin kanuni faize aykırı karar vermiş ve kararın kanun lehine bozulmasını gerektirmiştir. Bunların kanunen yürürlükten kaldırılmasına oy birliği ile karar verildi.

"Taleplerini zamanında teslim almayanlar başvuru yapabilir"

Yargıtay'ın ücretlerini zamanında alamayan işçiler için emsal karar verdiğini anlatan Bursa Barosu avukatlarından Cüneyt Fidan, "Karara konu olan olayda, ..." 2018 yılında başlayan Çalışanın 2019 yılında işine son verilmiştir. İşteyken fazla mesai saatlerini tahsil edemeyen işçi, hukuki yollara başvurdu. 

Anlaşma sağlanamayınca iş mahkemeye havale edildi. Yapılan yargılamada işçinin fazla mesai yaptığı ve ücretini alamadığı belirlendi. Ödediği ücretlere kanuni faiz uygulanmasına karar verildi. “Yasal faiz oranı, kanunla belirlenen sabit orandır. Mevduata uygulanan faiz oranı yasal oranın üzerindedir” dedi.

Mevduata verilen en yüksek faizin Yargıtay tarafından belirlendiğini anlatan Fidan, “Alacağını zamanında alamayan çalışanlar dava açabilir. Ancak dava açarlarsa mutlaka mevduata en yüksek faizin uygulanmasını talep etsinler.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sabiha Gökçen'de 2. pist açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sabancı arasında güldüren diyalog VakıfBank’tan 3 milyar TL’lik net kâr TCMB, Bir şirkete faaliyet izni verirken diğerine iptal kararı verdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Temmuz'da Asgari Ücrete Ara Zam Gelecek"