Yirmi yaş dişleri olarak da bilinen yirmilikdişleri, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin arkasındaki azı dişleri olan yirmi yaş dişleri genellikle çene yapısıyla hizalanmaz ve çoğu insanda ağrıya, apse oluşumuna ve rahatsızlığa neden olur.
Birçok yirmi yaş dişinin diş çekimi veya diş ameliyatı ile çekilmesi gerekir. Bu problemler, yirmi yaş dişlerinin çıkması için çenede boşluk olmamasından kaynaklanır. Sebep olduğu şiddetli ağrıların yanı sıra çene yapısının bozulmasına da neden olabilir ve diğer komşu dişlerin sağlığını etkileyebilir.
Bu nedenle yirmi yaş dişleri çıkmaya başlar başlamaz diş hekimi kontrolünden geçmek mantıklıdır. Uygun bir çene yapısı ile yirmi yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. Bazı durumlarda yirmi yaş dişleri, uygun olmayan çene yapısı nedeniyle yanlış açıyla çıktıkları için dişeti içinde gömülü kalabilir ve dışarıdan görünmeyebilir.
Gömülü yirmi yaş dişi olarak bilinen bu dişler genellikle sebep oldukları ağrı ile ortaya çıkarlar. Çene ve diş yapısını etkilememek ve apse gibi istenmeyen sorunları önlemek için düzenli diş muayenesi yapılmalıdır. Düzenli bir diş muayenesi ile yirmi yaş dişlerinin sürmesi ve gelişimi takip edilebilir, olumsuzluk durumunda ağız ve diş sağlığını etkilemeden dişler çekilebilir.
20'lik dişleri nedir ve kaç tanedir?
6 aydan 3 yaşa kadar bebeklik döneminde hazır olan süt dişleri ile diş gelişimi başlar, 10 altı ve 10 üstü olmak üzere toplam 20. Çocuk yaşlandıkça süt dişleri yavaş yavaş düşer ve yerini yetişkin dişlerine bırakır. Toplam 32 yetişkin dişin (ana dişler) 28'i çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmaktadır.
Geriye kalan 4 azı dişleri ise alt ve üst çenenin arkasında bulunan yirmi yaş dişleridir. Adından da anlaşılacağı gibi 20 yaş civarında çıkan bu dişler genellikle sağlıklı bir şekilde çıkamazlar. Gömülü veya yarı gömülü kalabilir veya aşağıdakiler gibi birçok olumsuz etkiye sahip olabilir.
Bu dişler, çene yapısı uygunsa ve azı dişlerinin arkasında yeterli çıkış alanı varsa yirmi yaş dişleri için herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak çok geride kalan ve ulaşılması zor olan yirmi yaş dişleri, düzenli ağız ve diş bakımı ile bile yeterince temizlenemez. Bu gibi nedenlerle bazı durumlarda yirmi yaş dişlerinin çekilmesi veya etkilenmişse cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
20 yaş dişleri kaç yaşında çıkmaya başlar?
Bilgelik dişlerinin 20 yaşına kadar çıkması gerekmez, buna böyle denilmesine rağmen. Bu dört diş genellikle 17 ila 25 yaşları arasında kırılır. Bu yaş grubunda ortaya çıkmasa bile dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Yirmi yaş dişleri, sıklıkla etkilendiği için kişide ağrıya neden olmuyorsa fark edilmeyebilir.
Bu durumda gömülü dişlerin durumu sadece diş muayeneleri sırasında röntgen muayenelerinde görülebilir. 1725 yaş arası kişiler, yirmi yaş dişlerinin çıktığı bölgede ağrı hissederlerse veya anormal bir görünüme sahiplerse diş hekimlerine başvurmalıdırlar.