Rusya'dan S400 alan Türkiye'ye yaptırım kararı alan ABD Temsilciler Meclisi, Hindistan'ı görmezden geldi. Dün geçirilen Ulusal Savunma Yetki Yasası'na Rusya'nın satın aldığı S400'ler üzerinden Hindistan'ı yaptırımlardan muaf tutan bir maddenin eklendiği ortaya çıktı.
Bu karar çifte standart olarak görülürken, dün F16'ların Türkiye'ye satışına ilişkin tartışmalı bir kısıtlama kararı alındı.
Dün Temsilciler Meclisi'nde onaylanan NDAA'nın ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Yaklaşık 650 adet eklemenin yapıldığı değişiklikle NDAA, Hindistan'ın Rusya'dan S400 alımı için önerilen CAATSA yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin bir madde ekledi.
HİNDİSTAN İÇİN YAPTIRIM MUAFİYETİ
Hindistan asıllı Temsilciler Meclisi Üyesi Ro Khanna'nın sunduğu yasa değişikliği dünkü oylamada kabul edildi. Ek, Hindistan'a S400 alımına dayalı bir yaptırımdan muafiyet verilmesinin ABDHindistan savunma bağlarını güçlendireceğini belirtti.
ABD ÇİFT STANDART UYGULAMASI!
Hindistan, 5 adet S400 hava savunma sistemi için 2019 yılında Rusya ile 5.5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Hindistan'ı Rusya'dan S400 satın aldığı için CAATSA yaptırımlarından muaf olmayacağı konusunda uyarmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, S400'ün gönderilmesinden sonra yaptığı açıklamada, Hindistan'a, Düşmanlara Yaptırımlar Yoluyla Yanıt Verme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımlardan henüz bir muafiyet tanımadıklarını kaydetti.
TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLARIN UYGULANMASI KARARI ALINIRKEN HİNDİSTAN'A BU KONUDA GÖZ YUMDULAR
ABD'li yetkililer, CAATSA'nın herhangi bir muafiyeti veya ülke muafiyeti olmadığını iddia etse de, Hindistan'ın da muafiyet alması muhtemel görünüyor.
Öte yandan NATO üyesi Türkiye'ye S400 nedeniyle CAATSA yaptırımı uygulayan ABD, Moskova'nın çifte standart olarak görülen Hindistan'a S400 sevkiyatını sürdürmesine göz yumuyor.
F16'LARIN TÜRKİYE'YE SATIŞINI SINIRLAMAK İÇİN YASA TASLAĞI HAZIRLANDI
ABD de dün Temsilciler Meclisinde Türkiye aleyhine olan skandal bir karara imza atıldı. Yunan lobisiyle yakın ilişkileriyle tanınan Demokrat Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone tarafından sunulan ve yeni F16 savaş uçakları ve F16 modernizasyon kitlerinin Türkiye'ye satışını kısıtlayan tasarı, 244'e karşı 179 kabul oyla meslisten geçti.
YUNAN HAVA SAHASININ İHLAL EDİLMEMESİ ŞARTI
Kanun tasarısı, Türkiye'ye F16 satışlarının ABD Başkanı tarafından onaylanması gerektiğini, bu satışların ulusal çıkarlara uygun olduğunu ve Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceğini şart koştu.