İşte market ve pazarlarda dikkat çekmek için
TMMOB Gıdaları Odası İzmir Şube şefi Uğur Toprak, korona işlemine yönelik bilgisayar mühendislerine yönelik denetiminde ve gıda alışverişlerinde dikkat edilecek gıdaları anlattı. Halkın alışverişlerinde alışverişlerinde kullanmak için kesinlikle seçmeme yöntemini belirten Toprak, alışverişin ürünlerde kullanılan sabunlu yıkamak yerine akan suda yıkamanın ya da silmenin daha doğru olduğunu kaydetti.
Corona virüsünün, gıda üzerinden bulaşma kanıtlansa da gıdaların üretimi, hazırlaması ve satışında alınmadığı olması gerektiği vurgulanmalıdır. Uğur Toprak, bu öncesinde gıda üretimi hakkında, pazarda ve market alışverişlerinde nelere dikkat etmemek için anlattık. Gıdaların paketlemesi için yetiştirilen ürünler için gerekli olan gıdaların yetiştirilmesi için gerekli olan öğelerden yetiştirilen çocuklar için gerekli olan gıdaların yetiştirilmesi için gerekli olan gıdaların yetiştirilmeleri için gerekli olanlar. Ürünlerin de yıkanma işlemine daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Ürünleri akan suda yıkamaları gerekiyor.
Paketleme hizmetine uygun koşullara bu dönemde normalden daha fazla dikkat edilmeye çalışılmalıdır. yer ürünlerinde kullanılmadan yinelemelerinden vurgulayan toprak, ürünlerden sonra ağırlıklı olarak eve dönülmesilerin İzmir Büyükşehir belediyelerinde, “İzmir Şube Bilim Kurulu'yla atılan yiyeceklerden. Bu eğitim de için pazar yerlerinde denetimlere. Seçme işlemi zaten cumhurbaşkanlığı genelgesiyle yasaklandı. Pazar yerlerinde paketlenmesi gerekiyor.
Vatandaşların da bu konuda ısrar etmeyip ürünleri alırken dokunmaması gerekiyor. Vatandaşların ürünleri aldıktan sonra da hızlı bir şekilde eve dönmesi lazım. Pazar alışverişlerinden mümkünse yalnızca bir kişi sorumlu olmalı. Eve geldikten sonra aldıkları ürünleri bir süre havalandırıp ardından yıkayarak dolaba almaları gerekiyor. Bakliyat, zeytin, baharat gibi açıkta satılan ürünlere bu dönemde çok daha fazla dikkat edilmesi lazım” diye konuştu.
Market ve pazar alışverişlerinin ardından vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Toprak, şöyle konuştu: “Bu virüs hapşırma, solunum ve dokunma gibi birçok yolla bulaştığı için alınan ürünlerin köpüklü suyla değil de sadece bir silme işlemiyle de dezenfektesi gerçekleştirebilir. Ürünleri poşetli bir şekilde alacaklar ve özellikle marketlerde sosyal mesafeyi korumaları lazım. Alışveriş sıklıklarını azaltmalılar. Son kullanma tüketimine mutlaka dikkat edip raf ömrü uzun olan ürünler tercih edilmeli. Alışverişten sonra mümkün olunan en kısa sürede eve dönülmeli. Eve dönüldükten sonra da el hijyenine özellikle dikkat edilmelidir. Gıdaların mutfakta akan suda yıkanmaları yeterli olacaktır. Herkesin sağlığı önemli, herkes sağlığına dikkat etmeli ki bu dönemi de mümkün olduğunca kısa sürede atlatalım.” Fırın alışverişlerinde yapılması gerekenlere de değinen Toprak,
“Açıkta satılan ekmeklerine içinde olanlarla ilgili genelge yayınlandı ancak poğaça ve gevrek gibi ürünlere ihtiyaç duyulacak. Bu ürünler pişmeyecek olduğu için bize anlatabilirler” şeklinde konuştu. Hijyen ve sosyal mesafeye özellikle özen gösterdiklerini gösteren manav Nazım Kara ise, “Hijyen ve bölgeyi korumak için gelen gelen çabayı gösteriyoruz. Müşterimiz uygun fiyata malları veriyor. Seçmemiz yok. Bakanlığımızın ve belediyenin verdiği yetkiyle ürünleri ellettirmiyoruz. eldivenle biz yapıyoruz ve daha sonra eldiveni seçimi 10 eldiveni bir ellerimizi yıkayacağız” dedi.