Almanya'da sergilenen eserler yahudi düşmanlığını anımsatması nedeniyle kaldırılacak
Almanya'da düzenlenen uluslararası "Documenta 15" sanat etkinliğinde, Endonezyalı sanatçı grubu Taring Padi'nin "Halkın Adaleti" adlı eserinin antiSemitik olarak eleştirilmesinin ardından kaldırılacağı bildirildi.
18 Haziran'da Kassel'de açılan "Halkın Adaleti" sergisinde, atkı takan, Davut Yıldızı ve miğferinde "Mossad" yazan domuz suratlı bir asker yer alıyor. Devasa eser” sözleriyle büyük tepki aldı.
Gelen tepkiler üzerine Taring Padi ve etkinlik yönetimi, çalışmayı siyah bir peçe ile kapatmaya ve açıklama yapmaya karar verdi.
Sanatçı grubu, çalışmalarının bir izleyiciyi olumsuz bir şekilde tasvir etmeye yönelik hiçbir içerik içermediğini belirtti.
Ancak tepkiler devam ederken, Kassel'in Lord Belediye Başkanı Christian Geselle, çalışmanın bugün kaldırılacağını söyledi.
Geselle sinirlendi ve hayal kırıklığına uğradı: "Kassel şehri ve ben belediye başkanı olarak utanıyoruz." deyimini kullandı.
Çalışmanın açıkça antisemitizmle bağlantılı olduğunu savunan Geselle, "Olmaması gereken bir şey oldu." değerlendirmesini yaptı.
Geselle, etkinliğin küratörlüğünü yapan Ruangrupa grubunun Documenta'da antiSemitizm, ırkçılık veya şiddete en başından beri yer olmadığına dair güvence verdiğini ve "Bu olayda sorumluluklarını açıkça yerine getiremediler" diyerek açıkladığını açıkladı.
Berlin'deki İsrail büyükelçiliği de eserin etkinlikten çıkarılmasını talep ederek, "Sergideki bazı unsurlar (Hitler'in propaganda bakanı Joseph), bize Almanya'nın karanlık zamanlarında Goebbels ve takipçilerinin propagandasını hatırlatıyor. Tüm kırmızı çizgiler sadece geçilmedi, paramparça oldular” dedi.
Almanya Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, Yahudi sivil toplum kuruluşları ve politikacılara da çalışmaların etkinlikten çıkarılması çağrısında bulundu.
Alman basınından çıkan haberler, etkinliğin küratörlüğünü yapan Ruangrupa grubunun daha önce İsrail'in kültürel boykot edilmesini savunan veya Yahudi karşıtı örgütleri dahil etmekle suçlandığını bildirdi.
Documenta çağdaş sanat sergisi
1955 yılından bu yana Kassel'de düzenlenen Documenta, Venedik Bienali ile birlikte dünyanın en önemli çağdaş sanat sergisi olarak kabul ediliyor. Her 5 yılda bir gerçekleşen ve bu yıl 15'incisi düzenlenen Documenta'nın küratörlüğünü yürüten Ruangrupa'nın, 14 sanat grubu, kurum ve kuruluşun yanı sıra 54 sanatçıyı seçtiği ve 1500 sanatçının katıldığı kaydedildi. Yıllık organizasyona davet edilen diğer sanatçılar oldukları gibi.
100 gün sürecek etkinlikte eserler Kassel'in çeşitli semtlerinde ve Fulda çevresinde sergilenecek.
Tartışmaya neden olan eserin Documenta 15 için yapılmadığı, daha önce 2002'de Adelaide'deki Güney Avustralya Sanat Festivali'nde sergilendiği açıklandı.