Anastasiadis, BM’ye yazacağı mektupta Türkiye’nin KKTC’de bulunan havaalanlarını iç hatlar uçuş rotasına dahil etme atılımını da protesto edeceğini söyledi.
KKTC önderinden Anastasiadis'a reaksiyon
Türk yetkililer, KKTC havaalanlarının iç hatlara dahil olmasıyla Türk kısmına yönelik uçuşların daha ucuz olacağı görüşünü bildirmişti.
Bu arada Anastasiadis’ın bu açıklamalarına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar reaksiyon gösterdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ise Rum önder Anastasiadis'in açıklamalarına reaksiyon olarak şunları söyledi:
“Yaptığı açıklamalarda görüldüğü gibi, ekonomimizi yükseltmek için düzenlenen bu protokolün Anastasiadis'i çok rahatsız ettiği görülmekte. KKTC, her koşulda yanlarımızda olan ve hiç bir desteği esirgemeyen ana vatanımız Türkiye ile beraber 1963 senesinden beri Kıbrıs Türk halkına karşı oluşturulan insanlık dışı izolasyon ve kısıtlamalara karşı mücadeleye devam edecektir.”
KKTC’de muhalifler uyuşmadan neden memnun değil?
KKTC uzun süredir Türkiye'nin ekonomik yardımına bağımlı olmasına rağmen, adanın birleşmesini savunanlar, devletin senelik gelirinin üçte birine tekabül eden 240 milyon Euro tutarındaki yeni bir hibe ve kredi paketinin yürürlüğe girmesinden kaygı duyuyor.
Kıbrıs'ın tekrar birleşmesini hedefleyen ve 2017 senesinde kurulan “United Cyprus Now” isimli oluşum, Türkiye ile oluşturulan mali uyuşmaya ciddi eleştiriler getiriyor.
Bu oluşuma göre, yeni uyuşma, ifade ve kanaat özgürlüğüne kısıtlamalar getirirken, dini kuruluşların gücünü artıracak ve Türkiye’den gelenlerin KKTC’de emlak almasını kolaylaştıracak.
Bu gruptan oluşturulan açıklamada, “Yeni önlemler Kıbrıslı Türklerin mirasına ve hayat biçimine yönelik, kültürlerine kimliklerine ve iradelerine ciddi tehdit oluşturuyor.” denildi.
Muhalefetteki sol görüşlü Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman yaptığı açıklamayla mali protokole sert eleştirilerde bulundu.
CTP önderi, yeni uyuşma amacıyla “Bu Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yönetme “iradesinden vazgeçme protokolü” ifadesini kullandı.