Antik papirüsteki ilk kelime yapay zeka kullanılarak çözüldü
MS Vezüv Yanardağı MS 79'da patladı ve şu anda İtalya'da bulunan antik Roma şehirleri Pompeii ve Herculaneum'u yok etti.
Papirüs üzerine yazılan eski belgeler de gömülerek kömüre dönüştürüldü.
Antik papirüs tomarları neredeyse iki bin yıl boyunca 20 metrelik volkanik çamur, kül ve sünger taşının altında gömülü kaldı.
Belgeler, kendisini imparator ilan eden ve daha sonra suikasta uğrayan ünlü Romalı general ve devlet adamı Julius Caesar'ın kayınpederine ait olduğuna inanılan bir villada bulunuyordu.
Pompeii'nin antik kalıntıları 17. yüzyılda ilk kez kazıldığında, 600'den fazla papirüs belgesi de bulundu.
Volkanik patlama nedeniyle korunmuşlardı ama o kadar kırılgandılar ki, yanlış kullanılırsa toz haline gelebilirlerdi.
Yüzlerce yıldır bu belge tomarlarını açmadan, zarar vermeden okumak mümkün olmuyordu.
Bu Herculaneum belgelerini okunabilir hale getirmek için, Mart ayında bir makine öğrenimi ve hesaplamalı görüntüleme yarışması olan Vesuvius Challenge düzenlendi.
ABD'de Kentucky Üniversitesi, açılmamış kağıt yığınlarının Xışını görüntülerinden kelimeleri çözmek için yapay zekayı kullanmak üzere öğrencileri ve uzmanları işe aldı.
Röntgenler 2019 yılında aynı üniversiteden Profesör Berent Seales tarafından çekilmiş ve çok yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntüleme gerçekleştirilmişti.
NebraskaLincoln Üniversitesi'nde 21 yaşındaki bilgisayar mühendisliği öğrencisi Lufe Farritor, Herculaneum belgelerindeki bir kelimeyi çözen ilk kişi oldu ve 40.000 dolarlık ödülün sahibi oldu.