Bebeklerde ve çocuklarda ateş her zaman ebeveynler için bir endişe kaynağıdır. Ateş, vücutta olağandışı bir şeyin olduğunu gösterir. Aslında, hastalığın şiddeti ile ateşin derecesi arasında kesin bir ilişki yoktur. Hafif bir enfeksiyon 39°C ateşe neden olabilirken, şiddetli bir hastalık düşük dereceli ateşe neden olabilir.
Ateş, vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlar. Bazı tıp çevreleri, ateşi hemen düşürmenin enfeksiyonla savaşma yeteneğini azalttığına inanıyor. Genel durumu iyi olan bebeklerde ateş hemen tedavi edilmemelidir. Ancak kalp ve akciğer hastalığı olan bebeklere ateş, kalp ve solunum hızlarını arttırdığı için müdahale etmekte fayda var. Normal vücut ısısı kişiden kişiye değişir. 1824 aylık bebeklerde normal vücut ısısı büyüklere göre daha yüksektir.
Bebeklerde ateş kaç olmalıdır?
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36.4°C'dir. Çocuktan çocuğa ufak farklılıklar olabilir. Yüksek ateş 38 °C'den itibaren tanımlanır. Ateş 14 günden az sürerse akut, 14 günden uzun sürerse kronik kabul edilir. Ayrıca nedeni bilinmeyen ateşler de vardır. Bebeklerde ve çocuklarda ateş en yaygın olanıdır.
Virüslerin neden olduğu solunum ve sindirim sistemi hastalıkları
Orta kulak iltihabı, pnömoni ve idrar yolu enfeksiyonu neden olur.
Yeni doğanlarda ateşli bir enfeksiyon, anneden gelen mikroplara kadar izlenebilir. Yeni doğanlar ateş ve enfeksiyonlara yatkındır. Çünkü bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiştir. Bu nedenle yeni doğanlarda ateş her zaman ciddiye alınmalıdır.
Tespit edilmeyen bebeklerin çoğunda viral bir enfeksiyon vardır. Ancak mikrobun kanda dolaştığı gizli bir bakteriyemi de gözden kaçırılmamalıdır.
Çocuklarda ateş nasıl ölçülmelidir?
Termometre ile ateş ölçümü yapılmadan ateşin varlığı bazı belirtiler gösterir. Bunlar huzursuzluk, uykusuzluk, alın ve vücut ısısı, yanaklarda kızarıklık gibi belirtilerdir. Ancak ateş için doktora başvurmadan önce evde uygun şekilde ateşi ölçmek gerekir.
Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?
Çoğunun üzerindeki ağır giysiler çıkarılacak. Ağlamak ateşinin düşmesini geciktireceğinden sakin ve rahat olması sağlanır. Dehidrasyonu önlemek için bol sıvı verin veya emzirin. Alnına, bileklerine ve kasıklarına ıslak havlu konur ve bu havlu sık sık değiştirilir.
Bu da yetmezse ılık bir duş alınır. Ateşte hızlı bir artışa neden olduğu için soğuk suyla yıkanması önerilmez. Ateşi düşürmek için asla sirke, alkol ve alkollü içkiler kullanılmamalıdır. Oda sıcaklığının 21 ile 22 derece arasında tutulmasında fayda vardır.
Bu önlemlerle ateş düşmezse ateş düşürücü kullanılabilir. Ateş düşürücüler hastalığı iyileştirmez, sadece ateşi kontrol eder.