Ana Sayfa
20 Mayıs 2023 ( 17 izlenme )
Reklamlar

Burundan Nefes Almanın Faydaları

Bugüne kadar yapılan birçok çalışmanın sonuçları, doğru nefes almanın sağlığımız için çok önemli olduğunu göstermiştir.

Daily Mail'deki yakın tarihli bir raporda uzmanlar, burnunuzdan nefes almanın beyin fonksiyonlarını artırabileceğini, kan basıncını düşürebileceğini ve kötü nefesi azaltabileceğini, daha iyi görünmenize yardımcı olabileceğini çünkü yüzün kas ve doku yapısını değiştirdiğini ve hatta bunu daha iyi bir cinsel yaşama katkıda bulunur.

Bu noktadan hareketle ağızdan nefes almak yerine burundan nefes almanın sağlığımız üzerindeki etkilerini konunun uzmanlarıyla tartıştık.

Danimarkalı bir uzun ömür araştırmacısı ve biyomekanik uzmanı olan Mads Tömörkènyi Daily Mail'e şunları söyledi: "Ağzınızı kapatmak sizi daha çekici yapabilir çünkü uygun nefes alma teknikleri düzensiz dişleri ve yorgun görünen gözleri önleyebilir" beyin fonksiyonlarını geliştirebilir. 

Kan basıncını yükseltip düşürebileceğini ve stres ve kaygıyı azaltabileceğini doğruladığını açıkladı.

Diş Hekimi Kevser Yarımbaş da ağızdan solunuma bağlı olarak diş ve çevre dokulardaki tükürük akışının kaybolmasının tükürüğün antibakteriyel ve temizleyici etkisini azaltabileceğini; Bu nedenle diş çürüğü, diş eti iltihabı, diş eti büyümesi ve ağız kokusu sıklığı artabilir.

Yarımbaş, diş etlerindeki iltihaplanmanın diş eti yüzeyinin kuruluğuna bağlı olduğuna ve ağız kuruluğunun ağız florasını bozduğuna dikkat çekti. Yarımbaş, özellikle uyku sırasında ağızdan nefes almanın diş eti iltihabına ve ağız kokusuna neden olduğunu anlattı. Ağızdaki etkiler dikkate alınır.

Stresi azaltmak, metabolizmayı hızlandırır

Kişisel antrenör ve yoga terapisti Yanar Alkayat, burundan nefes almanın stres ve kaygıyı azaltabileceğini, burundan nefes alırken nefesinizi yavaşlatmanın kolay olduğunu ancak ağızdan yavaş nefes almanın fiziksel olarak daha zor olduğunu anlattı. Baştan sona sinyaller verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burnunuzdan nefes almak kalp atış hızı değişkenliğini (HRV) artırabilir. HRV ne kadar yüksekse, sinir sisteminiz o kadar dengelidir. Bu, bir stres ve adrenalin dalgası hissedebileceğiniz anlamına gelir.”

iş arkadaşı Muhammet Fatih Topuz, burundaki hava akış direncinin ağız içine göre daha fazla olduğunu, bu nedenle burundan nefes almanın yaklaşık 100150 kat daha fazla enerji tüketimine neden olduğunu ve bunun da metabolizmamızı hızlandırmak için önemli bir detay olduğunu belirterek, şöyle devam etti: zihinsel olarak.” . Gevşeme ve gevşeme tekniklerinin başında kontrollü, derin ve sakin burundan nefes alma teknikleri gelir. Bu teknik ile kandaki oksijen ve nitrik oksit seviyeleri arttırılarak vazodilatasyon ve kan basıncı dengesi sağlanabilmektedir.

Kan basıncını düşürür

Edinburgh'da bir meditasyon öğretmeni olan Gillian McMichael, yüksek tansiyonun diğer pek çok şeyin yanı sıra stres ve kaygıdan kaynaklanabileceğini söyledi. Kan basıncını düşürdüğü kanıtlanmıştır dedi.

Kullanımı oldukça kolay ve etkisi hızlı bir şekilde görülebilen bir nefes tekniği olan kutu yöntemi 4444 nefesi olarak da bilinir. Akciğerlerdeki tüm havayı boşaltarak ve 4'e kadar sayarak yaklaşık 4 saniye bekleyin. Ardından, 4 saniye içinde karın kaslarını ve diyaframı kullanarak mümkün olduğunca derin nefes alın. Son olarak, nefes 4 saniye tutulur ve tekrar verilir. Bu yöntemin tam etkisini görebilmek için bu kürü 5 dakika ara vermeden kullanmak gerekiyor.

BEYİN FONKSİYONLARININ İYİLEŞTİRİR

Burnunuzdan nefes aldığınızda vücudunuzdan nitrik oksit salınır. Bu molekül kan damarlarını açar. Lulu Adams, burnunuzdan nefes almanın kan damarlarını açarak nitrik oksidin vücutta, özellikle akciğerlerde daha iyi dolaşmasını sağladığını ve bunun da organlara daha fazla enerji iletilmesi anlamına geldiğini açıkladı.

Melbourne merkezli bir kişisel antrenör olan Mark Hallam, burnumuzdan nefes aldığımızda vücudumuza verimli bir şekilde oksijen sağladığımızı da söyledi.

Kore Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, katılımcıların burundan nefes alma ile ağızdan nefes alma arasındaki fark nedeniyle daha yüksek beyin aktivasyonu gösterdiğini buldu.

doktor Topuz, koku alma duyumuzun çalışması için burnumuzdan nefes almamız gerektiğini, bunun hem beslenme alışkanlıklarımız hem de ruhen ne kadar önemli olduğunu hatırlatarak, koku alma duyusunun vücudumuzu nasıl etkilediğini şöyle anlattı:

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İstanbul'da kentsel dönüşüm için “Yarısı Bizden” kampanyası: Kanun neler sağlıyor, uzmanlar finansman paketini nasıl yorumluyor? Emekli Öğretmen, Kendi Geliştirdiği o Muhteşem Sistemle Doğal Gaz Faturası Ödemiyor Binomo'dan başarılı yatırımın 5 altın kuralı! Aile Destek Programı kapsamında sosyal yardım ödemeleri hesaplara ne zaman yatacak?