Ekonomi
26 Temmuz 2022 ( 19 izlenme )
Reklamlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'den mesai saati açıklaması geldi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, toplumdaki değişimin hızına bağlı olarak çalışma hayatı mevzuatında değişiklik yapılması ve bu alanlarda yenilikler yapılması gerektiğini söyledi. 

Bakan Bilgin, "Bugün 85 vardiyanın geride bırakıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu değişimi açıklamaya yetmez. Aynı yerde buluşup üretime katkı sağlama anlayışının ve geleneğinin aşındığı bir dönemden geçiyoruz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Vedat Bilgin, "İnsanların 12 saat 14 saat çalıştırıldığı günler geride kaldı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Uzaktan çalışma için iş sağlığı ve güvenliği çerçevesi: Sağlıklı ve verimli uzaktan çalışma' başlıklı panele katılan Bilgin, çalışma hayatı mevzuatının değişimin hızına göre değiştiğini açıkladı. toplumda değiştirilmeli ve bu konularda yenilikler yapılmalıdır.

“85 vardiya ayarlamak için saatler kolumuza geldi. Eskiden çalışma saatlerinin daha uzun olduğunu ve 10 saat üzerinde mesailerin olduğunu söyleyen Bilgin, 1 Mayıs'ın ortaya çıkmasının ardında uzun saatler olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan Vedat Bilgin, "8 saati normal olarak algılamaya başladık. Ancak yeni teknolojiler ve insan emeğinin yerini alan yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra, 8 saatlik çalışmanın artık eski bir alışkanlığımızın parçası olduğunu yansıtmak ve eleştirmek zorundayız. Bugün birçok ülkede 8 saat azaltıldı. Bu konuyla ilgili çalışmalar var. İngiltere'de geçtiğimiz günlerde bir pilot uygulama başlatıldı. Bunlar yayılacak. Muhtemelen 25 yıl sonra, 6 saat veya daha az fiziksel emek ve uzaktan çalışma dahil diğer çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmazdır. Teknoloji emeğin yerini aldıkça, teknoloji üretim süreci ile mekan arasındaki bağı çözdüğü için bu değişiklikler kaçınılmaz olarak gerçekleşecektir.

"GÜVENLİ ÇALIŞMAK KAVRAMI YERLEŞTİRİLDİ"
Çalışma hayatındaki değişikliklerin bazı sorunları da ortaya çıkardığını anlatan Bilgin, “Sorunlar neler? Bir kez çalışanların güvenliğini sağlamak. Kişi uzaktan çalışıyor ama o kişinin sosyal güvencesi ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? İş kanununun avantajları nelerdir? Bunların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu bağlamda güvenli çalışma kavramı ortaya çıkmaktadır. Mevzuatımızı konuyla ilgili bilimsel çalışmalarla yeniden düzenlememiz gerekiyor. Buradaki değişimin sorumluluğu bize ve meclise düşüyor. Sonuç olarak insanların 12 saat çalışmakta zorlandığı günler geride kaldı. Bugün "85 mesai çalışma saatlerinin olduğu ve daha da iyileşeceği bir dönemden geçiyoruz. Bu değişimi anlatmaya yetmez. Aynı yerde buluşma anlayışının ve geleneğinin bir araya gelerek katkıda bulunacağı bir dönemden geçiyoruz." dedi.

“İŞ KAZASINDAKİ OLAYLARA KARŞI SIFIR TOLERANS”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, esnek çalışma düzenlemeleri kapsamında işçilerin sosyal hak ve haklarının güvence altına alınmasının önemli olduğunu belirterek, işçileri koruyan politikalara değer verdiklerini belirtti.

Çalışanları iş kazalarından korumanın birinci önceliği olduğunu vurgulayan Bilgin, “Burada hoşgörü yok. sıfır tolerans. Kazalar önlenebilir. Bunu önlememiz lazım” dedi.

Program bölümüne İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Bilge, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, MemurSen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

E-ticarette yeni dönem! 1 Ocak'tan itibaren kargo iade ücretini müşteri karşılayacak 2,5 milyarlık vurgunda aranan Sedat Ocakçı yurt dışına kaçma hazırlığındayken yakalandı Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için petrol ihtiyacı ne kadar? 1 Eylül tarihi itibariyle denizlerde av yasağının sona ermesi, balıkçılar ve balık satıcıları için sevinçle karşılandı