En sık görülen sağlık sorunlarından biri olan çene ağrısına neden olabilecek birçok faktör bulunduğundan tedavi başarı oranı teşhisin doğruluğuna bağlıdır. Pek çok insan çene ağrısını umursamaz ve günlük yaşamı olumsuz etkilemediği sürece doktora görünme ihtiyacı duymaz. Bununla birlikte, özellikle şiddetli olan ve birkaç gün içinde kendi kendine geçmeyen çene ağrısı, ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu nedenle zamanla düzelmeyen veya iyileşmeyen çene ağrıları varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve gerekli değerlendirmelerin yaptırılması önemlidir.
Çene ağrısı nedir?
Çene ağrısı, çene bölgesinde bazı durumlarda konuşma, çiğneme ve yutma sorunlarına neden olan hafif veya şiddetli ağrı olarak tanımlanır. Bu tür ağrılar çene bölgesinde hissedilebilse de her zaman çenedeki bir problemden kaynaklanmak zorunda değildir. Sinüslerden kaslara, diş ve diş etlerinden kulaklara ve yapısal bozukluklara kadar birçok faktör çene ağrısına neden olabilir. Diş hekimliğinde genellikle problemler olsa da çene ağrılarının tedavisine başlayabilmek için öncelikle ağrıya neden olan problemlerin tespit edilmesi gerekir. Özellikle şiddetli olduğunda beslenmeyi olumsuz etkileyen bu ağrı, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerini almasını engeller. Şiddetli ve inatçı çene ağrıları günlük yaşamı ve iş hayatını olumsuz etkilediğinden, altta yatan sorunun bir an önce tespit edilerek tedavi sürecine başlanmalıdır.
Çene ağrısına Ne Sebep Olur?
Çene ağrısının birçok olası nedeni vardır. Bunlardan en yaygın olanı, çene ağrısı vakalarının çoğunda etkili olan çene hareketinden sorumlu olan çene eklemi ve kas grubu bozukluklarıdır. Bu koşullardan kaynaklanan çene ağrısı en sık doğurganlık çağındaki kadınları etkiler.
Çene ağrısı nasıl tedavi edilir?
"Çene ağrın nasıl?" ağrı ile mücadele eden birçok insanın kafasını karıştıran sorulardan biridir. Çenedeki ağrının nasıl tedavi edildiği ağrının nedenine göre değişir. Ağrının bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklandığı belirlenirse antibiyotik veya antiviral ilaç tedavisi kullanılabilir.
Çene kemiğinde travma veya yapısal bozukluk varsa cerrahi operasyonla onarılması planlanır. Hasta uyku sırasında diş gıcırdatma ve çene kaslarında sıkışma gibi sorunlar yaşıyorsa gece plaklarının kullanımı ile kas gevşetici ve sakinleştirici gibi ilaç tedavileri önerilebilir. Sinir bozukluklarının neden olduğu ağrılar için doktor uygun görürse kapsaisinli topikal merhemler kullanılabilir.
Çene bölgesindeki şişlik ve iltihaplanma için steroid içeren kremler reçete edilebilir. Migren ve gerilim tipi baş ağrıları olan kişilerde uygun içerikli ağrı kesicilerin kullanılması çene ağrısı sorununun da önüne geçilmesine yardımcı olur. Ağrı sorunu diş ve diş eti hastalıklarına bağlı gelişmişse ağız ve diş bakımına gereken özen gösterilmeli ve hastalığın diş tedavisi bir an önce yapılmalıdır.
Çene kaslarına bağlı bir ağrı sorunu görülürse, kasları gevşetmeye yönelik ilaç tedavilerine ek olarak gevşeme terapileri, masaj ve akupunktur, yumuşak gıdalarla diyet, soğuk veya sıcak kompres gibi öneriler yapılabilir. Ağrı oluşumunda etkili olabilecek herhangi bir fizyolojik problem tespit edilemeyen hastalarda, psikolojik faktörler de göz önünde bulundurularak hastalar bu açıdan değerlendirilmelidir. Psikiyatrik bozukluk tanısı alan bazı hastalarda antidepresan ilaç tedavisi ve bilişsel terapi gerekebilir.
Tüm bu tedavi seçeneklerine ek olarak hastaya özel çeşitli tedavi uygulamalarından faydalanmak mümkündür. Bu nedenle hastalar doktorlarının tedavi planına uymalı ve tedavinin faydası ile ilgili olabilecek tüm soruları doktora danışmalıdır.