Sağlık
26 Eylül 2022 ( 12 izlenme )
Reklamlar

Cinsel İşlev Bozukluk Tedavisi

Cinsel işlev bozukluğu, kişinin cinsel aktivite sırasında tatmin olmasını engelleyen herhangi bir sorundur. Arzu, plato, uyarılma ve çözülme aşamalarında meydana gelen cinsel tepki döngüsünün bir veya daha fazla aşamasında ortaya çıkan sorunlar cinsel işlev bozukluğu ile sonuçlanır. 

Araştırmalar, kadınların yaklaşık yarısının ve erkeklerin yaklaşık üçte birinin hayatlarında en az bir kez cinsel işlev bozukluğu yaşayacağını göstermiştir. Araştırmalar cinsel işlev bozukluğunun yaygın olduğunu öne sürse de, birçok insan bunun hakkında konuşmaktan çekiniyor. Ancak bu rahatsızlıklar tedavi edilebildiği için kişilerin cinsel aktiviteleriyle ilgili endişelerini ve çekincelerini partnerleriyle paylaşmaları ve gerekirse bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir.

Erkeklerde Cinsel İşlev Bozuklukları
Erkeklerde her yaşta cinsel işlev bozukluğu ortaya çıkabilmesine rağmen, görülme sıklığı genellikle yaşla birlikte artar. 

Erkeklerde cinsel işlev bozukluğunun en yaygın nedenleri boşalma sorunları, erektil disfonksiyon ve cinsel istek azalmasıdır. Bu sorunlar genellikle altta yatan neden tedavi edilerek çözülebilir. 

Cinsel işlev bozukluğunun nedenleri fiziksel ve psikolojik nedenler olarak ikiye ayrılır. Fiziksel nedenler şunları içerir:

  • Düşük testosteron seviyesi,
  • Antidepresan, yüksek tansiyon ilaçları gibi ilaçlar almak,
  • Damar sertliği (atardamarların sertleşmesi) gibi kan damarı hastalıkları,
  • Şeker hastalığı veya ameliyat nedeniyle sinir hasarı veya felç
  • Sigara içmek,
  • Aşırı alkol tüketimi veya bağımlılık yapan maddelerin kullanımı.
Erkeklerde cinsel işlev bozukluğunun psikolojik nedenleri şunlardır:

  • Cinsel performansla ilgili endişeler.
  • Evlilik veya ilişki sorunları
  • Depresyon veya suçluluk
  • Geçmişteki cinsel travmanın etkileri
  • İşle ilgili stres ve kaygı.

ERKEKLERDE CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Altta yatan psikolojik veya fiziksel sorunu düzelterek cinsel işlev bozukluğunu ortadan kaldırmak mümkün olsa da, bazı durumlarda bu yararlı değildir. 

Bu durumlarda başka tedavi yöntemlerine başvurulur. Boşalma sorunları, erektil disfonksiyon veya cinsel istek azalması şeklinde kendini gösteren cinsel işlev bozuklukları duruma göre tedavi edilir. Erken boşalma için bazı antidepresanlar reçete edilebilir. 

Boşalmayı geciktirmek için kullanılan lokal anestezik etkisi olan kremler de vardır. Fosfodiesteraz5 enziminin üretimini azaltan ve böylece penise giden kan akışını artıran ilaçlar hem erken boşalma hem de erektil disfonksiyon için kullanılabilir. 

Bu ilaçların yanı sıra cinsel ilişki öncesi kullanılan penis enjeksiyonu veya vakum cihazları ile de sertleşme sorunu ereksiyon sorunu tedavi edilebilir. Erektil disfonksiyon için suni sertleşme sağlayan penil implantlar da uzun yıllardır kullanılan tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. 

Düşük testosteron seviyelerinin neden olduğu cinsel işlev bozukluğu için hormon seviyelerini normal seviyelere yükseltmek için hormon replasman tedavisi kullanılır.

KADINLARDA CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU TEDAVİSİ
Cinsel işlev bozukluğu kişiyi rahatsız etmedikçe tedavi gerekmez. Kişileri rahatsız etmeye başlayan cinsel işlev bozuklukları tedavi edilmelidir. 

Kadınlarda cinsel işlev bozukluğu birçok belirti ve nedene sahip olabileceğinden tedavi yöntemi de değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle kişilerin endişelerini iletmeleri ve vücudunu iyi anlamaları büyük önem taşımaktadır. 

Tedavi seçiminde cinsel yaşamdaki hedefler ve bu hedeflerin kişi için ne kadar önemli olduğu önemlidir. Cinsel sorunları olan kadınlar, ilişki ve duygusal sorunların yanı sıra tıbbi tedavi kullanımından büyük ölçüde yararlanmaktadır. 

Kadınlarda cinsel işlev bozukluğunun fiziksel ve psikolojik nedenlerini anlamak, tedavi için çıkarımlara sahip olması açısından oldukça önemlidir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dukan Suyu nedir, nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? TİTCK'den "sahte kanser ilacı" ile ilgili açıklama yayınladı. Doktorlar kalıcı oje hakkında uyardı "Devrim Yaratacak Çalışma: mRNA Aşısıyla İlk Kanser Tedavisi"