Ekonomi
26 Ağustos 2022 ( 26 izlenme )
Reklamlar

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini reddetti

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ne son veren 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararının iptali talebini reddetti.

İstanbul Sözleşmesinin 80. Maddesi uyarınca, herhangi bir taraf bu sözleşmeyi feshedebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu maddeyi hayata geçirdi. 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 3718 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı.

İPTAL TALEP EDİLDİ
Bu kararın ardından İstanbul Sözleşmesi savunucuları Danıştay'a iptal davası açtı. Geçtiğimiz günlerde görülen davanın duruşmasında Danıştay savcısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi hakkındaki kararını bozma talebini yineledi.

Danıştay hukuka uygun gördü
Danıştay ise İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline ilişkin kararını verdi. Buna göre, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararının iptali talebi reddedildi. Danıştay, tek taraflı olarak sözleşmeden çekilmesi kararının hukuka uygun olduğunu vurguladı.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Halk arasında İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi", Cumhurbaşkanı'nın 20 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımladığı kararla Türkiye Cumhuriyeti tarafından yürürlükten kaldırılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı kararnamesinde şunları ifade etmiştir: “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti için 10 Şubat 2012 tarih ve 11 sayılı Bakanlar Kararı ile kabul edilmiştir. Kararlaştırılan 3. madde uyarınca kabul edilmiştir. söylendi.

Cumhurbaşkanlığı fesih kararı, Avrupa Komisyonu'na yapılan sözleşme bildiriminden 3 ay sonra yürürlüğe girdi ve Türkiye sözleşmeden resmen çekildi.

BİRÇOK DAVA AÇILDI
Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı'nın kararını bozmak ve yürütmeyi durdurmak için Danıştay'a birçok dava açıldı. Danıştay 10. Dairesi, davalarda yürütmenin durdurulması taleplerini reddetmiş ve iptal taleplerini duruşmalı olarak değerlendirmişti.

Duruşmalarda Danıştay savcısı şunları söyledi: “Bir dava, Meclisin Muvafakat Yasası ve Cumhurbaşkanının onayı ile feshetme kararı ile belirlenen usulle sona erdirilmelidir. Sadece Cumhurbaşkanının kararı ile sona erdirilemez. Fikrini belirtti ve işlemin iptal edilmesini istedi.

Avrupa Konseyi Türkiye Başkanlığı döneminde İstanbul'da imzaya açılan anlaşma, "İstanbul Sözleşmesi" olarak biliniyor.

Türkiye, anlaşmanın 11 Mayıs 2011'de imzaya açılmasıyla ilk imzayı imzalamış, 24 Kasım 2011'de diğer ülkelerin önünde onaylamış ve 8 Mart 2012 Dünya Kadınlar Günü'nde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Onay sürecini tamamlayan Bakanlar Kurulu kararı, 14 Mart 2012 Onay belgesini Avrupa Konseyi Sekreterliği'ne sunan ilk ülke olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Küre Milli parklara “uçurum salıncağı” yapılıyor. Zeytinyağı fiyatı yüzde 160 arttı, Ticaret Bakanlığı müdahale etti KKM'ye geçene vergi istisnası yapılacak İngiltere'de yükselen mortgage oranları 7,5 milyon haneyi etkileyebilir