Dil kabarcıklarına ne sebep olur?
Mantar şeklindeki papilla adı verilen kabarcıklar dil üzerinde bulunan küçük yapılardır. Bu kabarcıklar dilin geri kalanıyla aynı renktedir ve genellikle dil üzerinde ayırt edilemez. Bu yapılar dil dokusunu sertleştirir ve yemeyi kolaylaştırır. Mantar şeklindeki papilla, sıcaklık sensörleri ve tat tomurcukları içerir. Bu papillalar çeşitli nedenlerle büyüyebilir ve büyüyebilir. Dilde kabarcıkların büyümesine neden olan durumlar genellikle ciddi bir sorun değildir. Ancak kabarcıklar bir süre içinde eski haline dönmezse, büyümeye ve yayılmaya devam ederse veya yemek yemeyi zorlaştırıyorsa doktora başvurulmalıdır.
Dil kabarcığı tedavisi nasıldır?
Dilde şişlik tedavisi lezyona neden olan duruma göre değişir. Pamukçuk tedavisinde antifungal ilaçlar tercih edilebilir. Ağız yaralarına neden olan bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır. Geçici lingual papillit gibi hastalıklar kendi kendine geçer ve herpesi tamamen tedavi etmek mümkün değildir. Bununla birlikte, antiviral ilaçların kullanımı ile hastalığın tekrarlama riski bir ölçüde önlenebilir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar, örneğin B. şeker hastalığı, dil üzerinde su toplamasına benzer yara oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle bu hastalıkların tedavi ile kontrol altına alınması dil ülseri oluşumuna uzun vadeli bir çözüm sunabilir.
Dil şişmesi, ülser gibi durumların daha hızlı iyileşmesini sağlayan ve yaralara bağlı ağrı hissinin azalmasına yardımcı olan uygulamalar:
Uygun ağız bakımı: Ağzınızı temiz tutmak dil yarasının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara kullanma; yara enfeksiyonu riskini azaltır. Düzenli diş muayeneleri de uygun ağız bakımının bir parçasıdır.
Tuzlu su ile gargara yapmak: Tuzlu su yaradaki enfeksiyon riskini azaltır ve böylece yara iyileşmesini hızlandırır. Gargara hazırlamak için bir bardak ılık su ile yarım çay kaşığı tuzu karıştırmanız yeterlidir.
Papatya çayı ile gargara yapmak: Papatya çayı dildeki yaraların geçmesine ve yatışmasına yardımcı olur. Soğutulmuş papatya çayı ile gargara yapmak yara iyileşmesine yardımcı olur.
Adaçayı ile Gargara: Adaçayı antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Adaçayı ile kaynatılan su soğutularak gargara yapılabilir.
Yaraya Bal Sürmek: Bal, antibakteriyel özelliği olan bir besindir. Ayrıca bal, yanık sonrası yara iyileşmesini hızlandırır. Bu nedenle dil yaralarına bal sürmek yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.
Buz: Ağızda buzun emilmesi, yaranın neden olduğu ağrı ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Buzu emerken ısırmamaya özen gösterilmelidir. Bu, emayenin çatlamasına veya dişin kırılmasına neden olabilir.
Yiyecek Seçenekleri: Baharatlı, tuzlu, ekşi ve ekşi yiyecekler dil tahrişine neden olabilir. Cips gibi keskin kenarlı yiyecekler de dili yaralayabilir. Dili ağrıyan kişilerin, yara iyileşene kadar bu yiyeceklerden uzak durmaları faydalı olacaktır.
Sigarayı Bırakmak: Sigara içmek yara iyileşmesini yavaşlatabilir ve dili tahriş edebilir. Dil ülseri olan kişiler yara iyileşmesini hızlandırmak için sigarayı bırakmalıdır.
Dil şişmesi birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilir. Çoğunlukla zararsız olan bu şişlikler, bazı durumlarda kanser gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Uzun süre geçmeyen dil iltihabınız varsa bir doktora görünüp gerekli kontrolleri yaptırmanızda fayda var.