Ana Sayfa
17 Nisan 2024 ( 5 izlenme )
Reklamlar

Dünya Bankası'ndan Türkiye için "enflasyon" tahmini

Dünya Bankası, zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgenin büyüme görünümü üzerinde baskı yaratması nedeniyle Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin büyüme hızının bu yıl yüzde 2,8 olmasının beklendiğini bildirdi. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, ülke ekonomisinin bu yıl %3 ve gelecek yıl %3,6 büyümesinin beklendiği belirtildi. Türkiye'deki enflasyona ilişkin olarak ise "Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor." değerlendirmesi yapıldı.

Banka, Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının bölgenin büyüme görünümü üzerinde baskı yaratması nedeniyle Avrupa ve Orta Asya bölgesinin yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerinde bu yıl yavaşlama beklendiği aktarıldı.

Rapora göre, Rusya ile yaşanan savaşın etkileriyle Ukrayna'nın ekonomisinin büyümeye dönmesi ve Orta Asya'daki güçlü toparlanma, Avrupa ve Orta Asya ekonomisinin geçen yıl %3,3 büyüdüğünü gösteriyor. Ancak bu yıl, büyüme hızının %2,8'e gerilemesi bekleniyor. Gelecek yıl için ise %2,7 büyüme tahmin ediliyor.

Raporda, "ters rüzgarların" varlığına dikkat çekilerek, Avro Bölgesi gibi önemli ticaret ortaklarında beklenenden daha yavaş toparlanma, kısıtlayıcı para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin bölge genelinde büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ve yaşam maliyeti krizinin bölgenin toparlanmasını geciktirebileceği ifade edildi.

Enflasyon konusunda ise, bölgedeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerde küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle enflasyonun beklenenden daha hızlı gerilediği belirtildi. Örneğin, bölgedeki ortalama yıllık enflasyonun 2023 yılı başındaki %15 seviyesinden şubat ayı itibarıyla %4,2'ye indiği kaydedildi. Bununla birlikte, 2022'deki yaşam maliyeti krizinin hanehalkı gelirlerini etkilemeye devam ettiği belirtiliyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yoğun sis nedeniyle 10 araç zincirleme kazaya karıştı. Anksiyete nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Norveç'in başkenti Oslo'da bir gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi öldü, 14 kişi yaralandı Çin'den teknoloji şirketlerine destek