Sağlık
03 Haziran 2022 ( 25 izlenme )
Reklamlar

Et ve Süt Ürünlerinde Dana Veremi Tehlikesi

Et ve Süt Ürünlerinde Dana Veremi Tehlikesi

Son günlerde insanları endişelendiren ve gizli gizli ilerleyen tüberkülozdaki artış ile ilgili olarak uzmanlar bazı uyarılarda bulundu. Hastalığın artışına neden olarak uzmanlar et ve süt tüketimin neden olabileceğini söylediler. Dana veremi adı verilen ve tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçları olabilen bu hastalık hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bilim dünyasında verem olarak adlandırılan tüberküloz hastalığı son dönemde oldukça artış gösterdi. Bu artış hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Serhan Sakarya, hastalığın nedenini karantina süreci bitmeyen ve sağlıksız ortamlarda beslenen ve kesilen hayvanların tüketilmesinin olabileceğini söyledi. Hayvanlarda bulunan bu verem virüsünü ‘’Dana’’ virüsü olarak isimlendiren Prof. Dr. Serhan Sakarya, hastalık erkenden tedavi edilmezse sonuçlarının çok ciddi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Tüberkülozun bir çeşidi olarak bilinen dana veremi bir bakteridir. Bu bakteri hayvan vücudunda gelişerek etine ve sütüne bulaşmaktadır. İnsanlar bu et ve sütler ile beslediği zaman bakteriler insanlara geçmektedir. İnsanlara geçen bakteriler genel olarak sinir sisteminde ya da beyne bağlı olan noktalara yerleşmektedir.  Yerleştikleri yerde yaşam alanı oluşturan bu bakteriler artık içten içe vücudun çürümesine neden olmaktadır.

Dana veremi eklem ağrıları ile başlayan belirtileri ile gün geçtikçe şiddetini arttıran mide krampları, bağırsak bozuklukları, çok çabuk sorulma ve nefes almada zorluk gibi sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Çok kısa bir süre içerisinde kemik iliklerine yerleşen bakteriler akciğer ve karaciğeri etkileyerek çalışmalarında bozukluklar oluşmasını sağlamaktadır. Bu bakteriler organ kayıplarına yol açabilmektedir. Bu nedenle Prof. Dr. Serhan Sakarya insanları ciddi bir şekilde uyardı. Ölümcül olabileceğini söyleyen doktor mutlaka bu hastalığın tedavi edilmesi gerektiğini ekledi. Yerleştiği organı iflas ettiren bu bakterilerin vücuttan atılması çok zordur. Bu nedenle tüketilen et ve süt ürünlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Sağlıklı ortamlarda beslenmeyen ve hastalıklı olan hayvanlarda görülen bu bakterilerin hayvanlarda uzun bir süre aktif olarak kaldığını ve atılmasının zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serhan Sakarya bu nedenler yüzünden besinlerin tüketilmeden önce iyice pişirilmesi gerektiğini söyledi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aralıklı Oruç Nedir? 50 yaş altı kanser vakalarında artış mı var? Okul çağındaki çocuk için ebeveynler ne yapmalı? Işgın Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?