Sağlık
14 Kasım 2022 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Etli veya etsiz farketmiyor! Milyonlarca insanın sevdiği çiğ köftede Salmonella ve bağırsak bakterileri bulundu.

Etli veya etsiz farketmiyor! Milyonlarca insanın sevdiği çiğ köftede Salmonella ve bağırsak bakterileri bulundu.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Işıl Var, çiğ köftenin insan sağlığı üzerindeki mikrobiyolojik etkisini inceleyen çalışmasında, kötü hijyen koşullarının neden olduğu bağırsaklarda salmonella ve bakteri tespit ettiklerini belirtti.

Bulgur, isot, kıyma, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğrulup karıştırılmasıyla hazırlanan ve pişirilmeden yenen yerel bir ürün olan çiğ köfte, marketlerde ve zincir mağazalarda özel olarak açılan reyonlarda satılırken birçok restoranda servis ediliyor. 2008 yılında Avrupa Birliği standartlarını karşılamak üzere çıkarılan bir yönetmelikle çiğ köftede etin kullanılması yasaklanmış olup, özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere etli evlerde üretilip tüketilmektedir.

"TÜM ETLİ ÇİĞ KÖFTELERDE SALMONELLA BULUNDU"
ÇÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. DR. Işıl Var, öğrencileriyle birlikte Türkiye'de popüler olan çiğ köftenin insan sağlığı üzerindeki mikrobiyolojik etkilerini laboratuvar ortamında inceledi. Araştırma kapsamında öğrenciler marketlerden, zincir mağazalardan ve restoranlardan alınan çiğ köftelerin yanı sıra aile bireylerinin evde yaptıkları örnekleri laboratuvara getirdiler. Ayrıca Prof DR. Işıl Var ile öğrenciler tüm malzemeleri laboratuvar koşullarında sterilize ederek çiğ köfte yaptılar. Tüm bu örnekler incelendiğinde, etli çiğ köftelerin hemen hemen hepsinde Salmonella bakterisi bulunurken, diğer örneklerde kötü hijyen koşullarına bağlı olarak "E.coli" ve "E.coli O157:H7" adlı bağırsak bakterileri gözlemlendi. Et olmadan. Çalışma, ürünlerin mikrobiyolojik olarak kontamine olduğunu buldu.

"ETSİZ İNSANLARDA ENTEGRANTE BAKTERİ TESPİTİ YAPILDI"
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. DR. Işıl Var, "Gıda çalışmaları uzun yıllar çalışmayı gerektiriyor. 2000'li yıllarda başladığım bu çalışma zaman zaman devam ediyor. Öğrenciler laboratuvar ortamında laboratuvar ortamında dışarıdan aldığımız numunelere ek olarak öğrenciler aileleri tarafından hazırlanan çiğ köfteleri bile getirdiler yaklaşık 250 numune inceledik hemen hemen tüm et numunelerinde Salmonella bakterisi bulduk bazılarında da Salmonella bulduk Etsiz işlediğimiz çiğ köfte örneklerinde ise salmonella dışında bağırsak bakterilerinin de bol olduğunu gördük." dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yaz gribi nedir? Belirtileri Nelerdir? Bayram yaklaşırken en sağlıklı çıtır baklavanın işte tarifi! Anne hangi yiyeceklere yönelmeli? Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kanserle mücadelede "feminist yaklaşım" her yıl 800.000 kadının hayatını kurtarabilir