Bebek beklediklerini öğrenen anne adaylarından bu harika haberi aldıktan sonra hamilelik sürecini planlama ve hazırlıklara devam etme süreci şüphesiz çok keyifli ve yoğun geçecektir.
Anne adaylarının sabırsızlıkla beklediği bebek doğum günü hesaplaması son derece heyecan vericidir!
Doğum zamanı nasıl hesaplanır?
Hamilelik haftası ve yaklaşık doğum zamanı, son adet döngüsüne göre hesaplanır. Doğru bir hesaplama yapabilmek için kişinin adet döngüsünü ve son adetin ilk gününü bilmesi gerekir.
Aslında tahmini doğum zamanı bu tarihe 280 gün eklenerek hesaplanabilir. Ancak birçok kişi adet gecikmesi nedeniyle hamile olduğunu öğrenmektedir.
Bu, anne adayının hamile kaldığı tarihe göre yaptığı hesaplamanın yanlış sonuç vereceği anlamına gelir. Bir kişi kesin gebe kalma tarihini bilmiyorsa, yumurtlamanın uzunluğu ve adet döngüsü doğum tarihini belirlemeye yardımcı olabilir.
Unutulmamalıdır ki toplam gebelik süresi 40 hafta beklense de bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve ortalama 3742 haftalık bir gebelik normal kabul edilir. Ayrıca hesaplanan doğum tarihinin varsayımlara dayalı olduğu ve doğum gününün gebeliğin seyrine göre değişebileceği de unutulmamalıdır.
Gebelik hesaplaması ile ilgili bilinmesi gerekenler
Son adet döngüsünün başlangıcının net olarak hatırlanmamasın yanı sıra adet veya yumurtlama dönemlerinde gecikmeler de gebelik hesaplamalarını zorlaştıran durumlar arasındadır.
Bu gibi durumlarda ultrason görüntüleri kullanılarak gebelik haftası belirlenebilir.
Gebelik süresi genel olarak 9 ay 10 gün olarak kabul edilse de embriyonun gelişim süreci haftalık olarak takip edilmektedir. Bu nedenle anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu kaydetmesi önemlidir.
Hamilelik sırasında;
- 45 hafta gebelik 1 ay,
- 89 hafta 2 ay,
- 1213 hafta 3 ay
- 1718 hafta 4 ay,
- 2122 hafta 5 ay,
- 2526 hafta 6 ay,
- 30 hafta 7 ay,
- 3435 hafta 8 ay,
- 3839 hafta 9 ay,
- 40 hafta 9 ay 10 güne eşittir.
Genel olarak doğum 40. haftadan itibaren gerçekleşmiş veya gerçekleşecek olarak kabul edilir.