Ana Sayfa
17 Ekim 2022 ( 21 izlenme )
Reklamlar

Göz kanlanması ve tedavi yöntemleri

Göz kanlanması aynı zamanda kızarmış göz olarak da bilinir ve çoğu insan bu durumu hayatlarında bir veya daha fazla kez yaşar. Yaşam tarzının neden olduğu bazı alışkanlıklardan dolayı göz kanlanması meydana gelebilir. 

Uyku düzeninin bozulması, uzun süre ekrana ya da işe yoğunlaşma, yüksek basınca maruz kalma gibi birçok neden bu duruma neden olur. Ayrıca mevsimsel alerjiler, göz tansiyonu, göz kuruluğu, göz enfeksiyonları, arpacık ve kirpik enfeksiyonları gibi hastalıkların da göz kanamasına neden olduğu bilinmektedir. Gördüğünüz gibi, birçok hastalık göz kanamasına veya kızarıklığa neden olabilir. Bazen kendi kendine geçse de iyileşmediği durumlarda kanamanın altında yatan neden araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, ciddi göz problemleri olasılığı vardır.

Göz kanaması nedir?
Gözün sklera olarak bilinen beyaz kısmı, konjonktiva adı verilen ince, şeffaf bir doku ile kaplıdır. Bu doku küçük ve ince kan damarları içerir. Konjonktivadaki bu küçük ve ince kan damarları yapıları gereği çok hassastır ve kolayca yırtılabilir veya patlayabilir. Damarların herhangi bir nedenle hasar görmesinden dolayı kan sızarak gözün beyazı ile konjonktiva arasına yerleşir. 
Sızıntının boyutuna bağlı olarak gözün bir kısmı kırmızı görünebilir ve kanamanın boyutu arttıkça gözün bazı kısımları kısmen kan kırmızısı görünebilir. Bu durumun şiddeti arttıkça gözün bazı bölgelerinde dışa doğru şişlik oluşabilir. Bir göz kanaması mutlaka bir damara zarar vermez. Kılcal damarlarda aşırı kan birikmesi ve buna bağlı olarak damarların genişlemesi de göz kanamalarına yol açar.

Göz kanamasının nedenleri nelerdir?
Göz kanamasına ne sebep olur sorusunun pek çok cevabı vardır. Aslında, çok kanamanın nedeni genellikle bilinmemektedir. Gözdeki damarlar çok hassas ve kırılgan oldukları için yaralanmalara karşı çok hassastırlar. 

Öksürme, hapşırma, kusma, ağır yük kaldırma, tansiyon, lens takma, alerjik reaksiyonlar gibi birçok tıbbi duruma bağlı olarak göz kanaması meydana gelebilir. Hatta bazı araştırmalar astımlı ve boğmacalı bebeklerde göz kanaması riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Gözleriniz kaşınırken gözlerinizi çok fazla kaşımak veya ovmak göz kanamalarına neden olabilir. 

Ayrıca göze alınan travma, yaralanma veya darbeler de göz kanamasına neden olur. Özellikle herpes virüsünün neden olduğu göz enfeksiyonları, iristeki anormal kan damarları, kan pıhtılaşma sorunları, göz ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ve göz kanseri diğer göz kanaması nedenleri arasındadır.
Göz kanlanması nasıl teşhis edilir?
Kanlı gözleri teşhis etmek için hastalar bir göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Tanı için genellikle fizik muayene yeterlidir. Ancak hastalığın neden oluştuğunu anlamak için hastanın tıbbi geçmişi hakkında sorular sorulabilir. 

İlk olarak, göz ve göz yapısında başka bir yaralanma olmadığından emin olmak için bir muayene yapılır. Daha sonra gözlerin genişleyip genişlemediğini belirlemek için göz tansiyonu ölçülür. 

Gözün derinlerinde herhangi bir travma veya kanama olmamasını sağlar. Bazı durumlarda, potansiyel olarak ciddi bir kanama bozukluğunu tespit etmek için kan testleri de kullanılır. 

Şiddetli vakalarda, gözün arkasına bakmak için bir ultrason yapılabilir. Görme keskinliği testi, gözün görüşünü ölçmek için kullanılabilir. Afrika kökenli hastalarda kullanılan tanı yöntemlerinden biri de orak hücre hastalığı veya talasemi taramasıdır.

Göz kanamasının tedavi yöntemleri nelerdir?
Göz kanamasının nasıl oluştuğunun cevabı, durumun altında yatan nedene bağlıdır. Çoğu hastanın kanlı gözleri bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak altta yatan başka bir neden varsa uygun tedavi verilmelidir. 

Örneğin, yüksek tansiyon nedeniyle göz kanarsa, yüksek tansiyon tedavi edilmelidir. Gerekli ilaçlar doktor tarafından reçete edilir. Ayrıca şiddetli göz kanaması durumunda acil müdahale gerekir. Tedavi amaçlı göz damlaları önerilebilir. 

Hastaya kuru göz için gözyaşı damlası, şişlik için steroid göz damlası, ağrı için ağrı kesici göz damlası, bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik göz damlası, viral enfeksiyonlar için antiviral göz damlası reçete edilebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Karbon fiber güçlendirme yöntemi nedir? Her 10 şirketten 9'u uzaktan çalışma konusunu gündeme getiriyor Köyde acı çığlıklarının duyulduğu yerde kazı yapan iki adam gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Biraz tebessüm :)