Ekonomi
19 Temmuz 2022 ( 19 izlenme )
Reklamlar

Haziran'da bütçe açığının yarısından fazlası Kur Korumalı Mevduat (KKM) sebebiyle gerçekleşti.!

Haziran'da bütçe açığının yarısından fazlası Kur Korumalı Mevduat (KKM) sebebiyle gerçekleşti.!

Haziran ayında merkezi yönetim bütçesi 31 milyar lira açık verirken, kur korumalı mevduata 16,1 milyar lira fark ödendi. Kur korumalı mevduat ödemeleri kapsamında son Ocak ayından bugüne hazineye olan ekstra maliyeti 37 milyar lirayı aştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Merkezi yönetim bütçesi Haziran ayında 31 milyar 59 milyon lira açık verdi. Mayıs ayında bütçe 143 milyar 997 milyon lira fazla vermişti. 

Son verilerle bütçe yılın ilk 6 ayında 93 milyar 560 milyon lira fazla verdi.

Geçen yılın ilk 6 ayında 32 milyar 540 milyon lira açık rapor edilmişti. Vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artarak 1 trilyon 265 milyar liraya yükselmesi, bu yılın ilk 6 ayında bütçe fazlasını etkiledi.

KURDAKİ ARTIŞ YÖNLÜ FİYATLAMA OLUMSUZ ETKİLEDİ
Haziran ayında kur korumalı mevduata (KKM) 16 milyar 136 milyon TL fark ödendi. Bu şimdiye kadar yapılan en büyük aylık ödemeydi. Bu artışta hem KKM'ye yönelimin artması hem de döviz kurunun Haziran ayında 16,40 liradan 16,75 liraya yükselmesi etkili oldu.

40 MİLYAR TL ÖDENEK AYRILDIĞI BELİRTİLMİŞTİ
KKM hesaplarına Mayıs ayında 4 milyar 842 milyon TL, Nisan ayında 4 milyar 555 milyon TL ve Mart ayında 11 milyar 700.000 TL ödeme yapılmıştır. Böylece 4 ayda Maliye Bakanlığı'ndan KKM hesaplarına 37 milyar 235 milyon TL aktarıldı. Geçen ay onaylanan ek bütçe ile KKM'ye 40 milyar liralık kaynak ayrılmıştı.

KKM ARALIK'TA AÇIKLANMIŞTI
İlk olarak 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan KKM hesapları 22 Aralık'ta açıldı. Döviz kurundaki artış KKM'deki faiz gelirinden fazla ise aradaki fark tasarruf sahibine ödenir. Merkez bankası bu hesaplamanın esas alındığı döviz kurunu günlük olarak açıklar. İlk olarak, mevduat sahiplerine ödemeler 23 Mart'ta başladı.

KKM den mevduat sahiplerine uygulanacak faiz oranı, asal oranı 300 baz puandan fazla olabilir. Paranın son ödeme tarihinden önce çekilirse, çevrim farkı ödenmez şeklinde bazı kriterlere sahiptir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Müge Anlı'nın başlattığı Kızılay yardım çalışmasına 26 milyon liralık bağış. Dünya Bankası'ndan dijital ödemelerin kullanımına ilişkin inceleme Araç sahipleri rahat bir nefes alacak! Bu gece yarısından itibaren benzinde 75 kuruş indirim bekleniyor EPDK: Türkiye genelinde şarj istasyonu kurma lisansı 124 firmaya verildi