Hepimiz için büyük bir tehdit, son zamanlarda adını duyduğumuz ve ısırması ciddi hastalıklara neden olabilen Asya kaplan sivrisineğidir.
Henüz kesin bir tedavisinin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Vefik Arıca, bu sivrisinekten korunmanın yollarını ve ısırılması durumunda yapılması gerekenleri anlattı. İşte Asya kaplan sivrisineği hakkında bilmeniz gereken her şey...
İstanbul'da son günlerde sivrisinek sokmalarına bağlı kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve yara şikayetleri artıyor. Vakalara, aynı zamanda dünyanın en istilacı türü olarak kabul edilen "Asya kaplan sivrisineği" neden oluyor.
Sivrisinekler yüzyıllardır yaydıkları hastalıklar nedeniyle tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insan öldürmüştür. Her yıl dünya çapında yaklaşık 500.000 kişi sivrisinek kaynaklı hastalıklardan ölmektedir.
Asya kaplan sivrisineğinin sağlık açısından tehlikeli olmasının temel nedeni, ısırmasıyla bazı ciddi viral enfeksiyonları insanlara bulaştırabilmesidir.
Bu konuda konuşan Prof.
Japon ensefaliti (beyin iltihabı), Batı Nil ensefaliti, HIV (AIDS) virüsü, sarıhumma,
insanlara çeşitli virüs ve hastalıkları bulaştırabileceğini ve özellikle hamile kadınların risk altında olduğunu söylüyor. Bunun sebebinin ise Asya kaplan sivrisineğinin ısırığının bebeğin gebelikte zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ve engelli doğum riskini artırabileceğini söylüyor.
Prof.Dr.Vefik Arıca bu sivrisineğe karşı kişisel olarak alınabilecek yöntemleri şöyle sıralıyor:
- Giysiler yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır.
- Sivrisineklerin eve girmesini önlemek için kapı ve pencerelere sineklik takılmalıdır.
- Sivrisinek kovucular kullanılabilir. Ancak bu ürünler çocuklarda el, göz, ağız gibi bölgelere ve açık yaralara uygulanmamalıdır.
- Kol ve bacakları korumak için uzun ve kalın giysiler tercih edilmelidir.
- Sivrisineklerin eve girmesini önlemek için havalandırma yöntemleri tercih edilmelidir.
Asya kaplan sivrisinek ısırıklarına ne iyi gelir?
DR. "Sivrisinek ısırıkları genellikle 12 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve çocuklarda kızarıklık ve şişlik daha uzun sürebilir. Ayrıca sivrisinek ısırığı bölgesine buz uygulamak kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltabilir” uyarısında bulunuyor.
Isırılan bölgenin kaşınmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Arıca, “Sivrisinek ısırıklarını tırmalamak kızarıklık ve kaşıntıyı artırabilir. Bunun nedeni kaşınmanın derideki iltihaplanmayı artırmasıdır. Aşırı kaşıma da cilt tahrişine ve kanamaya neden olabilir.” . Bu enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle özellikle çocuklar, sivrisinekleri “Eğer birisi ısırırsa tırnaklarını kesin ve kendinizi kaşımayın diye uyarın” diyor.
Sivrisinek ısırdığında yapılacak ilk şeyin sivrisinek ısırığını sabun ve suyla yıkamak olduğunu söylüyor.