Dünya
03 Şubat 2023 ( 6 izlenme )
Reklamlar

İsveç Başbakanı Kristersson Türkiye ve Nato Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün AK Parti grup toplantısında şunları söyledi: "İsveç, merak etme. Kutsal kitabım Kuran'ın yakılıp yırtılmasına izin verdiğiniz sürece biz de sizin NATO'ya girmenize izin vermeyeceğiz.” İsveç Başbakanı Ulf Kristersson konuyla ilgili İsveç medyasına açıklamalarda bulundu. Kristersson, "Uzun süredir devam eden üçlü anlaşmalara ve müzakerelere geri dönmemiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç Expressen'e verdiği röportajda Türkiye ile yaşanan gerilimler ve NATO süreci hakkında konuştu.

Kristersson, Erdoğan'ın dün yaptığı Ak Grup kongresindeki söylemlerini baz alarak, " Bu hususa cevabım şu, İsveç, Türkiye ve Finlandiya kapsamında 3lü bir anlaşma yaptığımızdır. Bu temelde ülkelerimiz arasında geçerlidir. 

Burada ifade özgürlüğü veya din özgürlüğü diye bir şey yok. "Biz çok dikkatliyiz. Öfkeyi anlamak mümkün. Saygılı olmak şöyle dursun, yasal olanın her zaman uygun olmadığını defalarca söyledim. 

Bu durumda, Türk büyükelçiliği nezdinde Kur'an okununca oldukça üzüldüklerini anlıyorum. Ancak bu bizim Türkiye ile olan anlaşmamızı kapsamıyor.”

Türkiye'nin süreci ciddiye aldığına inandıklarını anlatan Kristersson, “Ben her zaman ciddi olduklarını düşünüyorum. Ancak, uzun süredir devam eden üçlü anlaşma ve müzakerelere geri dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. 

Bunun için ülkelerimiz arasında barış ve sakin bir tartışma ortamı olması gerekiyor. "İsveç'teki herkesin biraz aklını başına toplamasının zamanı geldiğini söyledim" dedi.

Kristersson, "Anlaşmanızın şartları uygulandığı müddetçe Sayın Erdoğan'ın bu husustaki düşüncesini değiştirip değiştirmeyeceği konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Kristersson, "Anlaşmamızın geçerli olduğuna inanıyorum. Geçerli olmadığına dair herhangi bir işaret almadık.”

Gazeteci, "Finlandiya'da Kuran'ı yakmak yasak, sizce İsveç de aynısını yapıp yasaklamalı mı?" diye soran Kristersson, "Hayır, şu anda durum böyle değil ve 

Özgürlüğü değiştirmeyi tartışmıyoruz İsveç'te konuşma mevzuatı. Finlandiya ise tam demokratik ve çok geniş ifade özgürlüğüne sahip farklı ülkelerin bunu yaptığını gösteriyor, "Ancak İsveç'teki mevzuatımızı değiştirmemiz şu anda önemli değil" dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İngiltere'de süpermarketlerde meyve ve sebze satışını sınırlama getirildi. Venedik'te 25'ten fazla kişiden oluşan tur grupları yasaktır Rusya benzin ihracatını altı ay süreyle askıya aldı BRICS nedir? Gruba 1 Ocak'ta hangi ülkeler katıldı?