Sağlık
04 Şubat 2023 ( 12 izlenme )
Reklamlar

İyi Durulanmayan Bulaşıklar Hastalığa Yol Açıyor

Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi. Özge Atay: “İsviçre'de yapılan bir çalışmada bulaşık deterjanlarında bulunan kimyasalların bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkileri incelendi. 

Parlatıcılardaki alkol etoksilatların yeterli durulama yapılmadan bağırsağa girdiğinde bağışıklık sisteminde önemli sorunlara neden olduğunu gösterdi.Bu hastalıklar arasında iltihaplı bağırsak hastalığı, sindirim sorunları, metabolik sendrom, obezite, alerjik hastalıklar ve hatta kanser sayılabilir.

Cezmi Akdiş ve ark. İsviçre'de yapılan araştırma gösterildi, Dr. Özge Atay, "Araştırmalar, beyazlatıcıların içindeki alkol etoksilatların yeterince yıkanmadan bağırsağa ulaştığında bağışıklık sisteminde önemli sorunlara neden olduğunu göstermiştir."

Dr.Atay, “Kuruduktan sonra deterjan ve parlatıcı kalıntıları tamamen çıkarılmazsa bulaşıkların yüzeyinde kalarak ülseratif kolit, metabolik sendrom, obezite, alerjik hastalıklar ve hatta kanser gelişimi gibi iltihabik bağırsak hastalıklarına yol açabilir. insanlarda ve en önemlisi ekosisteme zarar verebilirler. 

Ayrıca deterjan veya parlatıcı kalıntısının koruyucu bir bariyer görevi gören ve virüs ve bakterilerin vücuda girmesini engelleyen epitel hücrelerine zarar vererek çeşitli sistemik hastalıklara neden olduğu da bildirilmiştir.

“Sindirim Sistemini Etkiliyor"

Doktor Atay araştırmalar sonucunda, alkol etoksilatların bariyer bütünlüğünü bozan suçlu bileşen olduğunu ve bu maddenin özellikle çamaşır deterjanlarında ve parlatıcılarda yaygın olarak kullanıldığını tespit etti. 

Atay, alkol etoksilat için izin verilen miktar farklı olduğunda bu maddenin özellikle sindirim sistemini etkileyerek çok fazla gen ve protein hasarına neden olduğunu söyledi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

7 yıl önceden ölümcül hastalık sinyalini veriyor! Alzheimer tanımı değişiyor: Milyonlarca sağlıklı insana tanı konabilir Uyku Düzeni Ölüm Saatini Etkiliyor Anksiyete nedir? Tedavisi nasıl yapılır?