Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener: Marmara'da 7.07.2 büyüklüğünde deprem olabileceğini biliyoruz
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Sismolojik Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. DR. Haluk Özener, 17 Ağustos depreminin 23. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen toplantı vesilesiyle, “Marmara'da bir enerji birikimi var. Şimdi bir deprem olursa, 7.0 ila 7.2 büyüklüğünde olabileceğini biliyoruz, ancak ne zaman olacağını söyleyemeyiz." dedi.
Kandilli Rasathanesi ve Boğaziçi Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos depreminin 23. yıl dönümünde Türkiye'de deprem riskleri konusunda farkındalık yaratmak ve depreme karşı alınması gereken önlemleri hatırlatmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda; Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. DR. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi, Müdür Yardımcısı, Deprem Mühendisliği Bölümü Prof. DR. Ali Pınar, Bölgesel Deprem ve Tsunami İzlemeDeğerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altuncu Poyraz bir konuşma yaptı.
"MARMARA'YI 262 SENSÖRLE İZLİYORUZ"
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “1999 yılında Kandilli Rasathanesi olarak tüm Türkiye'yi 30 istasyonla izledik. Şu anda 258 kayıt istasyonu ile tüm Türkiye'yi izleme imkanına sahibiz.
Türkiye'de toplam 475 sensörümüz var. Bu sensörlerin çoğu Marmara bölgesinde ve sayıları da fazla.” Bu bölgedeki ortalama olarak çevre ülkelerin istasyonlarından da yıllık olarak bilgi alıyoruz. Bu bölgede belli büyüklükte depremlerin olması şaşırtıcı değil” dedi.
"MARMARA'DA UZAK DOĞU'DAKİ TSUNAMİ GİBİ BİR TSUNAMİ BEKLİYORUZ"
Dr. Haluk Özener, “Bu yılki deprem aktivitesine bakarsak sadece Marmara'da 518 deprem oldu. Ülkemizin neredeyse tamamının depremlerle karşı karşıya olduğunu görebilirsiniz.
İstatistiklere baktığımızda bu coğrafyada yılda 100 tane 4.0'dan büyük deprem oldu ortalama. Bu coğrafyada belli bir büyüklükte deprem olması sürpriz değil" dedi.