Vücudu oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu tümör dokusunun gelişmesiyle ilerleyen kanser, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biridir. Vücudun diğer bölgelerine göç eden ve geliştikleri alanlar dışındaki dokuları istila eden kanser hücreleri, yaşamı tehdit eden klinik sonuçlar doğurabilir. Vücutta kanserin gelişebileceği dokulardan biri de kemik dokusudur.
Kemik kanseri nedir?
Vücudu oluşturan diğer dokular gibi kemik dokusu da canlı, dinamik ve sürekli değişen bir yapıya sahiptir. Tümör dokusu, kemik dokusunda farklı köken ve biyolojik özelliklere sahip hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla çeşitli nedenlerle gelişebilir. Kemik dokusu çevre ile yakın temas halinde olduğundan yayılım ve metastaz görülebilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Kemik kanserine ne sebep olur?
Kemik kanseri gelişim süreci tam olarak anlaşılmasa da belirli koşullara maruz kalan kişilerde kemik kanserinin daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu anlamda, aşağıdaki parametreler kemik kanseri için risk faktörleri olarak kabul edilir:
Aile öyküsü: Özellikle birinci derece akrabalarında kemik tümörü veya retinal blastoma, meme kanseri gibi çeşitli kanser türleriyle ilişkili bir sendromu olan kişilerde kemik kanseri gelişme riski nüfusun geri kalanından daha yüksektir. kolon kanseri.
Radyasyon öyküsü: Özellikle terapötik radyasyon tedavisi gibi yüksek doz radyasyona maruz kalan kemiklerde, uzun vadede kemik kanseri geliştirme riski artar.
Kemik Büyüme Hızı: Nüfusun geri kalanından daha yüksek bir kemik büyüme hızına sahip olan ve daha hızlı büyüyen genç insanlar ve çocuklar, kemik hücrelerinin üreme kabiliyeti daha yüksek olduğundan, kemik kanseri geliştirme riski daha yüksektir.
Yaş ve cinsiyet: Bazı kemik kanseri türleri belirli yaşlarda daha sık görülür ve özellikle erkeklerde kadınlara göre kemik kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Kondrosarkom ve multipl miyelom yaşlı insanlarda daha sık görülürken, osteosarkom ve Ewing sarkomu gençlerde daha sık görülür.
Paget hastalığı gibi belirli kemik hastalıkları: Kemik dokusunun metabolik olarak yüksek düzeyde aktif olmasına neden olan Paget hastalığı gibi belirli kemik hastalıkları ile kemik kanseri gelişme riski artar.
Kemik tümörü lezyonlarının varlığı: İyi huylu sayılabilecek osteokondrom ve enkondrom gibi kemik tümörlerinin seyrinde kemik kanseri gelişebilir.
Kemik kanseri tedavisinde neler yapılır?
Kemik kanseri tedavi edilirken kanser tipi, anatomik yerleşimi, yaygınlığı, boyutu ve uzak metastaz varlığı gibi çeşitli parametreler değerlendirilmelidir. Bu anlamda tedavi için titiz bir yaklaşımla tedavi planı oluşturulur ve aşağıdaki yöntemler eş zamanlı veya tek başına kullanılabilir:
Cerrahi: Tümörün cerrahi olarak çıkarılmaya uygun olduğu, uygun yer ve büyüklükte olduğu durumlarda kitlenin cerrahi olarak çıkarılması temel yaklaşımdır.
Kemoterapi: Kemik kanserinin tipine ve patolojik özelliklerine bağlı olarak, Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı tarafından belirlenen tedavi rejimlerine göre hastalara farklı kemoterapi türleri verilebilmektedir.
Radyasyon tedavisi: Kemik dokusu radyasyona duyarlı olduğundan ve radyasyonu tutma özelliğine sahip olduğundan tedavide radyasyon tedavisi kullanılabilir. Radyasyon tedavisi, ameliyattan önce veya sonra kemoterapi ile veya tek başına verilebilir.
Akıllı İlaç Uygulamaları: Kemik kanseri hücrelerinin patolojik incelemesinde tespit edilen spesifik biyokimyasal belirteçlere yanıt veren özel ilaçlar hastalara başarıyla uygulanabilmektedir. Özellikle son yıllarda bu konudaki araştırmalar hız kazanmış ve hastanelerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu tedavilere ek olarak hastalar tedavi süreci boyunca destekleyici tedaviler almalıdır. Kemiklerin genel metabolizması da kemik kanseri tarafından bozulduğundan, kemik metabolizmasını desteklemek için bifosfonatların D vitamini, kalsiyum ve fosfor ile birlikte verilmesi gerekli olabilir. Ayrıca ağrıyı gidermek için analjezik tedavi verilebilir.