Ekonomi
27 Haziran 2022 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Koşulsuz fiyat istikrarını sağlama taahhüdü

Fed doğrultusunda ABD Kongresi amacıyla senede iki kez hazırlanan yarı senelik Para Politikası Raporu'nun haziran adedi yayımlandı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın haftaya Kongre'de sunacağı raporda, enflasyonun Federal Açık Pazar Komitesi'nin (FOMC) uzun vadeli yüzde 2'lik hedefinin son derece üstünde seyrettiği aktarıldı.

Raporda, fiyat baskılarının arz ve talep dengesizliklerini, yüksek enerji ve besin fiyatlarını ve son derece sıkı iş kuvveti piyasasından da kaynaklanan daha geniş fiyat baskılarını yansıttığı kaydedildi.

Genel ekonomik faaliyetin senenin ilk çeyreğinde yavaşlamasına karşın hanehalkı harcamaları ve işletmelerin sabit yatırımlarının kuvvetli kalmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, son göstergelerin özel sabit yatırımların ılımlı olma ihtimalini fakat tüketici harcamalarının kuvvetli bulunduğunu gösterdiği bildirildi.

Raporda, "Reel gayrisafi vataniçi hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte ılımlı bir artış yolunda görünüyor." ifadesi yer aldı.

Komitenin yüksek enflasyonun mühim zorluklar getirdiğinin farkında bulunduğu vurgulanan raporda, "Komitenin, kuvvetli bir iş kuvveti piyasasının devam ettirilmesi amacıyla lüzumlu olan fiyat istikrarını tekrar sağlama taahhüdü koşulsuzdur." ifadesi kullanıldı.

"Enflasyon çoğu ekonomide yükselmeye devam etti"
Raporda, finansal koşulların bu sene mühim ölçüde sıkılaştığına işaret edilerek, daha sıkı finansal koşulların birtakım finansman faaliyetleri üstünde baskı oluşturmaya başlamış olabileceği kaydedildi.

Fed'in raporunda, beklenenden daha yüksek enflasyon, Kovid19 ile alakalı devam eden arz kesintileri ve Rusya'nın Ukrayna'ya hücumu gibi bir dizi olumsuz şokun yaşanmasına karşın emtia piyasalarında birtakım geçici yüksek gerilim seviyeleri yaşansa da finansal düzenin dirençli bulunduğu aktarıldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya hücumu ve Çin'deki Kovid19 salgınına karşı alınan karantina önlemleri kaynaklı yeni "rüzgarlara" karşın ekonomik faaliyetin çoğu turist ekonomide toparlanmaya devam ettiği belirti edilen raporda, "Bu ters rüzgarlar emtia fiyatlarını yükseltti, arz kesintilerini kötüleştirdi ve hanehalkı ile iş güvenini azalttı, bundan dolayı dış ekonomik faaliyetteki toparlanmayı yavaşlattı." değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, "ABD'de bulunduğu gibi vatan dışında da tüketici enflasyonu yüksek ve artan enerji, besin ve başka emtia fiyatlarının yanı sıra tedarik zinciri kısıtlamalarıyla desteklenerek çoğu ekonomide yükselmeye devam etti." ifadesi yer aldı.

Yüksek enflasyona karşı çoğu merkez bankasının siyaset faizlerini yükselttiği ve birtakımlarının bilançolarının boyutunu küçültmeye başladığına işaret edilen raporda, dış finansal koşullar senenin başından bu yana mühim ölçüde sıkılaştığı kaydedildi.

Raporda, tedarik zinciri darboğazlarının yerli ve turist firmalar amacıyla mühim bir engel olmaya devam ettiği belirtilerek, küresel tedarik zincirleri amacıyla daha çok risk bulunduğu vurgulandı.

Çin'de Kovid19 karantinalarının ülkede endüstri üretiminde 2020'nin başından bu yana en büyük aylık düşüşe sebep bulunduğu, aynı vakitte uluslararası yük taşımacılığını da aksattığı aktarılan raporda, Ukrayna'daki savaşın ise enerji ve besin fiyatları üstünde yukarıya yönlü baskı oluşturmaya devam ettiği ve birtakım imalat endüstri girdi tedariklerinde aksama tehlikesini arttırdığına ilgi çekildi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çalışan emeklilere de 5 bin TL ikramiye verilmesi için son bir adım kaldı Kasaplar Federasyonu Başkanı'ndan internetteki sucuk reklamına tepki: Bu fiyata işkembe bile yok Başkan Yardımcısı Yılmaz THY'nin satılacağı iddialarına yanıt verdi Hong Kong 500 Bin Adet Bilet Dağıtımına Başladı