NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun başta Rusya olmak üzere Çin ve diğer aktörlerden gelen tehditlere karşı silahların kontrolüne hazırlıklılığını artırmaya ve gerekli aktörlerle iletişimini sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.
Stoltenberg, Washington'da düzenlenen üç günlük NATO Silahların Kontrolü, Silahsızlanma ve Silahların Yayılmasını Önleme Konferansı'na çevrimiçi olarak katıldı ve açılış konuşmasını yaptı.
"Silah kontrolü ve genel olarak güvenliğimiz için son derece zorlu bir dönemden geçiyoruz." Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rusya, güvenliğimize yönelik en doğrudan tehdittir. Ancak küresel güvenlik ortamı da genellikle rahatsız edicidir. Çin, yetenekleri hakkında şeffaflık olmaksızın nükleer cephaneliğini hızla genişletiyor. İran ve Kuzey Kore acımasızca kendi nükleer programlarını ve dağıtım sistemlerini geliştiriyorlar. Yapay zekadan otonom sistemlere.” “Yeni teknolojiler, anlaşılması ve yönetilmesi gereken büyük potansiyel risklerle birlikte gelir. Dünyamız, nesiller boyu olduğundan daha tehlikeli ve daha az tahmin edilebilir.”
Yapay zeka saldırılarının da bu tehditler arasında yer aldığını anlatan Stoltenberg, "NATO, gelişen bu teknolojinin orduda sorumlu kullanımı için ortak evrensel standartlar geliştirmeye kararlıdır."
Stoltenberg, bunun için Çin'e açılmanın gerekli bir adım olduğunu belirterek, NATO'nun yaklaşımını uzun vadede daha tehlikeli ve rekabetçi bir dünyaya uyarlaması gerektiğini vurguladı. Stoltenberg'in açıklamaları şu şekilde:
"Bir yol ayrımındayız. Bir yönde ulusal silah kontrol rejiminin çökmesi ve son derece tehlikeli sonuçları olan kitle imha silahlarının sınırsız yayılması yatıyor. Ancak önümüzde alternatif bir yol var." Bu ne kolay ne de kolay olacak. hızlı. Güvenlik ortamımız değişmiş olabilir ama güvenlik politikası değişmedi.”
NATO, silah kontrolünün geleceğinde üzerine düşen rolü oynamaya devam etmeye kararlıdır." Stoltenberg, ittifakın bu amaçla dünyanın dört bir yanındaki ortaklarıyla güçlerini birleştirdiğine dikkat çekti.
RUSYA'NIN NÜKLEER SÖYLEMİ
Stoltenberg, Rusya'nın Belarus'ta taktik nükleer silahlar konuşlandırmasına atıfta bulunarak, bunu "NATO müttefiklerini Ukrayna'yı desteklemekten caydırmayı amaçlayan sorumsuz bir hareket, ancak işe yaramadı" olarak nitelendirdi.
Stoltenberg, “Daha önce de söylediğim gibi [Rusya'nın] eylemlerini çok yakından takip ediyoruz. Tetikteyiz. Şu ana kadar Rusya'nın nükleer duruşunda bizim duruşumuzda değişiklik gerektirecek bir değişiklik görmedik. Ama biz hazırız” değerlendirmesini yaptı.