Geçen hafta Nijer'de yaşanan darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Başkan Bazum'un serbest bırakılması çağrısında bulundu ve bir hafta içinde askeri müdahalede bulunacağını söyledi. Darbeciler ise, "Nijer'e askeri müdahalede bulunursanız, dostlarımız Gine, Mali ve Burkina Faso dışında herhangi bir üye devlete ani saldırı düzenleriz" diyerek bu sözlere direndi. .
26 Temmuz'da Nijer'de darbe gerçekleştiren askeri cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e askeri bir operasyon başlatması halinde üye ülkelerden birine saldıracağını duyurdu. ECOWAS, askeri cuntaya Başkan Muhammed Bazum'u serbest bırakması ve görevine devam etmesi için bir hafta süre vermişti.
BÜYÜKELÇİLER FAALİYETLERİNİ BİTİRDİ
Ulusal Vatanı Koruma Konseyi (CNSP) sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonunda yeni bir açıklama okudu. Açıklamada Nijerya'nın Paris, Abuja, Lomé ve Washington büyükelçilerinin görevden alındığı açıklandı.
Halkı yabancı ülke casuslarına ve ordularına karşı dikkatli olmaya çağıran açıklamada, tüm şüpheli hareketlerin yetkililere bildirilmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamada, Fransa ile imzalanan tüm askeri işbirliği ve protokollerin de sona erdiği kaydedildi.
Cunta, ECOWAS'a yeni bir tehdit de oluşturdu
Cunta, ECOWAS'a yeni bir tehdit de oluşturdu: "ECOWAS, Nijer'e askeri müdahalede bulunursa, arkadaşlarımız (Gine, Mali, Burkina Faso) dışındaki üye devletlerden herhangi birine ani bir saldırı düzenleriz." ifadesi kullanıldı.
Cunta için ayrılan süre azalıyor
30 Temmuz'daki olağanüstü zirvesinde ECOWAS, askeri cuntaya Başkan Muhammed Bazum'u serbest bırakması ve görevine devam etmesi için bir hafta süre verdi. ECOWAS, bu zamana kadar taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı. Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisine yol açtı.
Hükümette askerleri bulunan Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS'ı Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş anlamına geleceği konusunda uyardı. Gine de cuntaya destek bildirisi yayınladı. Öte yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da mensubu oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladı.
Devrik lider BAZUM ABD'den yardım istedi
Bu arada Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazum, darbenin dünya için yıkıcı sonuçları olacağına dikkat çekerek, uluslararası toplumdan ve ABD'den cunta hükümetinin ülkesine gönderilmesi için yardım istedi.
Başkan Bazum, Washington Post için "Ülkem Saldırı Altında ve Esir Alındım" başlıklı bir makale yazdı. Bazum, darbe liderlerinin "Nijer terörle mücadelede başarısız oldu ve ABD ile Avrupalı müttefiklerinin ülkeye zarar verdiği" iddiasını yalanladı.
Darbecilerin güvenlik kaygısı yerine halkın onurunu ayaklar altına alarak Wagner gibi suç örgütleriyle işbirliği yaptıklarını anlatan Bazum, "Rusya'nın açık daveti ile Orta Sahel bölgesi Wagner üzerinden Rusya'nın etkisi altına girebilir." Bölgedeki müttefikler.”