Dünyanın en kapsamlı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Türkiye dışında ilk kez Azerbaycan'da düzenleniyor. Türk Bilim insanı Aziz Sancar TEKNOFEST Azerbaycan'da konuşma yaptı.
“İNSANLIĞA VE MEMLEKETİNİZE DEĞER KATMAYA ÇALIŞIN”
Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 104. Kurtuluş Yıl Dönümü olduğunu anımsatan Nobel ödüllü Türk Bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, “Bu vesileyle bütün Azerbaycanlı kardeşlerimize hayırlı olsun. Bütün Türk dünyasına kutlu olsun. Sevgili gençler, Bakü'de TEKNOFEST Azerbaycan’da sizlerle buluşmaktan ötürü çok mutluyum. Sizlerin bilim ve teknoloji bölümünde çalışma isteğiniz beni çok mutlu ediyor. Bir büyüğünüz olarak sizlere mühim gördüğüm bir mevzu ile alakalı tavsiye vermek isterim. Ben kanserle alakalı çalışırken Nobel kazanayım diye yola çıkmadım, bu hastalığa karşı bir derman bulabilir miyiz diye yola çıktım. Hayatta ve işlerinizde yükselmek ya da mükafat alabilmek amacıyla çalışmayın, yaptığınız her işte en iyi olmaya çalışın. Daha da önceliklisi, insanlığa ve vatanınıza değer katmaya çalışın. Dürüst, ahlaklı ve adaletli olun. Eğer bu şekilde çalışırsanız kesinlikle mükafatını alırsınız. Hem de yaptığınız işlere karşı duyduğunuz tutkunun sönmesine izin vermeyin. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alırken 'Ya ben seni alacağım ya sen beni' sözleri gibi tutkuyla ve gayretle çalışın. Sevgili gençler memleketinizi sevmekten katiyen vazgeçmeyin. Memleketinize ve insanlarınıza yarar sağlamayan işlerin kalıcı olmayacağını bilin” dedi.
“MEMLEKETİMİZİN YÜKSELMESİ İÇİN ÇOK AMA ÇOK ÇALIŞIN”
Türk dünyasının kalkınması ve Türk gençlerinin bilimde en önlerde yer almasının kendisi için en ehemmiyetli olan şeylerden biri olduğunu belirten Aziz Sancar, “Mardin’den teşvik eden ve okumayazma bile öğrenememiş bir ailenin çocuğuna bu talihi veren bu milletimize güvenin. Memleketimiz dediğim vakit hem Türkiye hem Azerbaycan’ı kast ediyorum. Memleketimizin artması amacıyla çok ama çok çalışın. İşler yolunda gitmediğinde dahi düzeltmek amacıyla mücadele edin, inatçı olun ve yenilgiyi katiyen kabul etmeyin. Ben 40 yaşıma kadar bir günde en az 18 saat çalıştım. Gençliğimde neredeyse her geceyi laboratuvarda geçirdim, şimdi de 12 saatten az çalışmıyorum. Unutmayın insanlığa ve ülkenize yararlı bir iş yapmanın verilen huzur hep daha mutlu olmanızı sağlayacak. Siz gençleri bilime teşvik eden, bu festivalleri düzenleyen abilerinize ve ablalarınıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.