2022 senesinin başından itibaren benzin fiyatlarında 10 TL’nin üstünde artış yaşandı. Son 7 ayda yapılan akaryakıt zamları yüzde 200’ü aşarken, mazot fiyatlarında senelik zam seviyesi yüzde 286 seviyesine çıktı.
7 Haziran Salı gece yarısından itibaren (8 Haziran) motorinin litre fiyatı 1 lira 92 kuruş daha zam gördü. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da 27,81 TL’ye, Ankara’da 27,92 TL’ye, İzmir’de 27,93 TL’ olarak görüldü.
“Yüzde 25 zam talebimiz onaylanmıyor, zarardayız”
Otobüs sektörünün yüzde 60 seviyesinde daraldığını dile getiren, Bütün Otobüsçüler Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, pandemi bitmesine karşın yolcu kapasitelerinin yüzde 20, sefer sasenearının ise yüzde 50 seviyesinde düştüğünü söylüyor.
Ulaştırma ve Altyapı bakanlığının sektörü temsilcilerinin zam talebini onaylamadıklarını dile getiren Yıldırım, “Bakanlık ile görüştük fakat sektörün istediği yüzde 25 zammı onaylamıyorlar. Bu seviyesi reddedip arkadan da denetimler yapıp cezalar kesiyorlar. Kısır bir döngüye girdik” açıklamalarında bulundu.
Düşen yolcu sayısı, çoğalan otoyol ücretleri, akaryakıt zamları derken sektördeki firmaların batmak üzere olduğunu dile getiren Mustafa Yıldırım, “Öyle eylem yapalım kontak kapatalım gibi bir talihimiz yok ama maliyetler o kadar arttı ki sektörün yüzde 3540’ı kontak kapamak artık batmak üzere. Son 5 ayda 45 milyon yolcu taşıdık. Bu miktar pandemi olmasına karşın geride bıraktığımız sene 55 milyon civarındaydı” dedi.
“Yıllık 1 milyar TL’yi çöpe atıyoruz”
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçmek mecburiyetinde kaldıkları amacıyla her geçişte 4050 litre çok akaryakıt harcadıklarını dile getiren Yıldırım, bu seviyenin senelik aşağı yukarı 1 milyar TL’ye denk yaklaştığını ve boşu boşuna harcanmış bir maliyet olduğunu söyledi.
Mustafa Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti; her geçişte 42 litre yaksak gidiş dönüş maliyeti vasıta başı 1,200 TL oluyor. Bu rakam ayda 6065 bin TL. Yıllık 35 bin ton akaryakıt yalnızca bu sebepten boşa harcanıyor. “dedi.