Prof.Dr.Şener: Domuz gribi, Covid19 kadar yeni bir bulaşıcı virüs ve sonuçları öldürücü olabilir.
Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr. Şener: Covid19 gibi bulaşıcılığı yüksek ve ölümcül olabilen bir virüs varsa, oda domiz gribidir.” dedi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Kurulu Üyesi. Alper Şener, kış aylarıyla birlikte halk arasında "domuz gribi" olarak bilinen influenza A vakalarında artış olduğunu söyledi.
Domuz gribi ile Kovid19'u semptomlara göre ayırmanın mümkün olmadığına dikkat çeken Prof.Dr.Şener, “Ancak laboratuvar testleri ve boğazdan alınacak örnekle bunları ayırt etmek mümkün.
Grip enfeksiyonları için kullandığımız antiviral ile Covid19 için kullandığımız antiviral birbirinden farklı, bu yüzden ayırt etmek çok önemli.
Erken dönemde yakalanırsak uyguladığımız antiviral tedavi ile virüsün alt solunum yollarına geçmesini engellemiş oluyoruz. Domuz gribini es geçmeyin, Covid19 kadar bulaşıcı ve ölümcül bir görüntü ortaya çıkabilir” dedi.
Domuz gribinin belirtilerine ilişkin Prof. Şu anda erişkin hastalarda domuz gribi ve alt tiplerinde ciddi bir artış var. Onları Saha'da Covid19'dan daha sık görüyoruz. Grip hafife alınmamalıdır. Özellikle 65 yaşında. Hasta grubunun hastaneye yatırılması gerekebilir. Bazılarının ventilatöre bağlanması gerekebilir. Ölümlülüğü var yani ölümcül olabiliyor ama Kovid19 kadar değil.Her halükarda domuz gribinin bu yaş grubunda özel bir endişe kaynağı olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Domuz gribinde de semptomlar tıpkı Covid19 gibi yaygın kas ve eklem ağrıları ile başlıyor. Solunum semptomları ortaya çıkabilir. Kuru öksürük, burun akıntısı, halsizlik görülür. Domuz gribi tat ve koku kaybına neden olmaz ve ishal gibi tablolar görmeyiz. Tüm grip virüsleri bulaşıcıdır. Her yıl griple karşılaştığımız için vücudun tepkisi oluşuyor ama uzun süredir kuş gribi ve domuz gribi ile karşılaşmadığımız için vücudumuz unutmuş durumda. Ancak şimdi tekrar bir virüsle karşı karşıyayız" dedi.