Retina, nesnelerin görüntülerinin odaklandığı sinir hücrelerinin tabakasıdır. Göz bir cismi algıladığında bu tabakadan hareket eden sinir hücreleri, beynin görme ile ilgili kısmı olan oksipital loba iletilir ve görme işlevi bu şekilde gerçekleşir.
Görme bozukluğu, retinada herhangi bir travma ve yırtılma benzeri yaralanma ile ortaya çıkabilir.
Retina yırtılması nedir?
Retina, sinir hücrelerinin yoğun olduğu nörosensör tabaka ve retina pigment epiteli olmak üzere iki kısımdan oluşur. Retina yırtığı olarak adlandırılan durum tıbbi olarak retina dekolmanı olarak bilinir ve nörosensör ağ tabakasının retina pigment epitelinden ayrılması olarak tanımlanabilir.
3 farklı retina dekolmanı türü vardır. Bunlar yırtıklı (yırtılmış) retina dekolmanı, traksiyonel (retraktif) retina dekolmanı ve son olarak eksüdatif (seröz) retina dekolmanı olarak sayılabilir.
Rüptüre retina dekolmanı en sık görülen dekolman tipidir. Hemen hemen her yaş grubundaki insanlarda ortaya çıkabilir ve birçok genetik, çevresel ve patolojik faktörle ilişkilidir.
Gözün diğer bölgelerinde bulunan zarların retinayı geri çekmesi sonucu çentikli retina dekolmanı oluşur ve ilk başta belirgin bir retina yırtılması olmaz. Ancak ileride retina dekolmanı ve retraksiyonu artmış dekolman meydana gelebilir. Seröz retina dekolmanında ise çeşitli nedenlerle retina tabakasının altında sıvı birikir ve bir süre sonra retinayı alt tabakadan ayırır.
Retinanın yırtık bölgesinde başlayan görme kaybı, görme fonksiyonunun tamamen kaybolmasına ve tam körlüğe neden olabilir. Bu nedenle retina yırtılmasının belirtileri hakkında doğru bilgiye sahip olmak ve olası bir dekolman durumunu erken evrelerde fark edebilmek gerekir.
Retina Yırtığı Neden Olur?
Retina dekolmanının en sık nedeni travmadır. Ancak göz içi kanaması, retinayı besleyen kan damarlarının tıkanması, yaşlılık gibi birçok faktör retinada direkt yırtıklara neden olabilir. Ayrıca çentikli retina dekolmanı ve seröz retina dekolmanı çoğunlukla spesifik nedenlere bağlı olarak gelişir.
Retina dekolmanının en yaygın nedenleri diyabetten kaynaklanan retina hasarı (proliferatif diyabetik retinopati), delici bir cihazla göz yaralanması ve prematüre bebeklerde retina hastalığıdır.
Seröz retina dekolmanı, retina çevresinde gelişen inflamatuar, tümörlü veya vasküler bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar. Bu bölgedeki benzer bozukluklar önce retina pigment epiteline zarar verir ve daha sonra retinanın alt kısmında kan akışını ve sıvı birikimini kötüleştirir.
Zamanla bu biriken sıvı retinanın iki tabakasını ayırır ve seröz retina dekolmanı gelişir. Harada hastalığı, sempatik oftalmi, şiddetli hipertansiyon, gebelik durumu, malign melanom, koroid hemanjiom ve metastatik tümörler seröz retina dekolmanına neden olduğu bilinen başlıca hastalıklardır.
Retina yırtılması ameliyatı
Retina yırtıklarında genellikle cerrahi tedavi tercih edilir. Rüptüre retina dekolmanları öncelikle sklera, lazer, kriyo veya diatermi prosedürlerine dışarıdan basınç uygulanarak, göz içi tamponad olarak da adlandırılan pnömatik retinopeksi ve en yaygın cerrahi teknik olan vitrektomi ile onarılabilir.