Rusya, Ukrayna'yı işgali nedeniyle ABD ve Avrupa'nın yaptırımları karşısında enerji gelirlerini ikiye katladı. Rusya, 100 günlük savaş sırasında çoğu Avrupa Birliği ülkesine ve Çin'e sattığı petrol, doğalgaz ve kömürden 93 milyar euro kazandı.
Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapılan araştırma, Ukrayna'da savaşın başlamasından sonraki 100 gün içinde Rusya'nın fosil yakıt ihracatından 93 milyar avro (100 milyar dolar) kazandığını gösterdi. Parça Avrupa Birliği'ne (AB) gitti.
RUSYA'DAN EN ÇOK FOSİL YAKIT ALAN ÜLKELER
CREA, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ilk 100 gününde Rusya'nın fosil yakıt ihracatının yüzde 61'ini Avrupa Birliği'nin aldığını gösterdi. Rusya'dan en çok fosil yakıt alan ülkeler 12,6 milyar euro ile Çin, 12,1 milyar euro ile Almanya ve 7,8 milyar euro ile İtalya oldu.
FİYATLARI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 60 ZAMLANDI
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ülke ve şirketler Rus arzından kaçınsa da, küresel enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle Mayıs ayında bile Rusya'nın gelirinin yüksek olduğu kaydedildi. CREA'ya göre, Rusya'nın ortalama ihracat fiyatları geçen yıla göre yüzde 60 daha yüksekti. CREA analisti Lauri Myllyvirta rapor hakkında, "Avrupa Birliği Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlardan bahsederken, Fransa ithalatını artırarak dünyanın en büyük LNG alıcısı haline geldi." dedi.
PUTİN OLACAKLARI SÖYLEMİŞTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rus petrol ve gazını kullanmayı bırakmasının yıllar alacağını söyledi. Putin, "Batı'nın önümüzdeki birkaç yıl içinde enerji kaynaklarımızı reddetmesi pek olası değil" dedi. Enerji fiyatları artmaya devam ederken, Rusya'nın gelirleri artmaya devam ediyor. Ülkenin bu yıl sonuna kadar enerjiden yaklaşık 285 milyar dolar kazanması bekleniyor.