Ana Sayfa
27 Mart 2023 ( 20 izlenme )
Reklamlar

Sağlık Bakanlığı Uyardı: "İftarda Bu Yemekleri Yemeyin."

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok araştırılan konulardan biri de iftar ve sahurda hangi yiyeceklerin acıktırıp susatmadığı oldu. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı devreye girerek sahurda uzak durulması gereken besinleri açıkladı. 

Peki oruç tutmayı kolaylaştırmak için Ramazan ayında hangi yiyeceklerden kaçınılmalıdır? İşte sahurda yenmemesi gereken ve susamaya neden olan besinler...

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, oruç tutanların uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayı için sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerini açıkladı.
Açıklanan bilgilere göre oruçluların bu yıl İmsak ile İftar arasında yaklaşık 15 saat aç kalması bekleniyor. 

Sağlıklı bir ramazan ayı ve yeterli ve dengeli beslenme için sahurun ​​atlanmaması, iftarda ağır yemeklerden kaçınılması, oruç olmayan saat diliminde en az 2 ana öğün ve ara öğün hazırlanması gerektiği vurgulandı.

Tekrar tekrar; Sağlıklı ve dengeli beslenme açısından öğünlerle birlikte beş ana besin grubundan besinlerin tüketilmesi gerektiği anlatıldı.

SAHURDA NASIL BESLENİR?

Sahur için süt, yoğurt, peynir, yumurta, kepekli ekmek, çiğ sebze ve meyveler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlılar, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğünün tercih edilebileceği açıklandı.

SU İLE SAHUR YAPMAYIN

Sahur, günün önemli öğünü olan kahvaltının yerini aldığından, yapılması gereken bir öğün olduğu söylenir. Uzmanlar sahura kalkmamanın ya da sadece su içmenin açlık kan şekerini daha erken düşüreceğini söylüyor; 

Bunun da güne hazırlıksız başlamaya ve gün ilerledikçe uyuşukluk ve isteksizliğe yol açtığına dikkat çekiyor. 29 gün boyunca bu şekilde yemek yemek de sağlık açısından risk oluşturmaktadır.

Aynı zamanda aşırı yağlı, tuzlu unlu mamullerle ağır öğünlerden oluşan sahur sofraları, geceleri metabolizma hızı düştüğü için öğünlerin yağa dönüşme oranını ve kilo alma riskini artırır.

İFTARDA NE YİYEBİLİRSİNİZ?

Su, zeytin veya hurma ile oruç açıldıktan sonra, yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanması tavsiye edilir. Daha sonra etli sebzeler, yağlı, ağır olmayan et yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata, söğüş et, 12 dilim ekmek veya az porsiyon pilav veya makarna tüketilmesi tavsiye edilir.

İftar ve sahur arasında meyve, kuruyemiş, kuruyemiş, süt/yoğurt ve sütlü tatlılar günlük olmamak kaydıyla küçük porsiyonlarda tüketilebilir.

Oruçluların iftardan sonra bir kerede büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonları aralıklarla yemeleri çok önemlidir.

   Ayrıca ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi ve kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması önerilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Eşinden şüphelenince y’atak odasına g’izli kamera yerleştirdi gördükleri karşısında ş-ok geçirdi! -N*AMAZ İLE K*OCASINI YOLA G*ETİREN K*ADIN- Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'deki 13 yıllık dönemine son veren yeni başkan Özgür Özel oldu Muş Belediyesi'nde işçilere yüzde 115 zam yapıldı