YSK, kapatma nedeniyle Yeşil Sol listeden oy kullanma kararı alan HDP'nin Türkiye ve yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına hükmetti. Aynı durum kendi listesinden oy kullanmayan Saadet Partisi için de geçerli.
AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Seçime katılmayacağını açıklayan HDP ve Saadet partisi, yedi ilde CHP'nin, yedi ilde İYİ Parti'nin liste verdiğini açıkladı. Adaylar 9 ilde, tüm ilçe seçim kurulları düşerse sandık kurullarına üye yerleştiremezler. Temsilcisi olamayacağına karar verdi.”
CHP'NİN 7 İLDE, İYİ PARTİ'NİN 9 İLDE TEMSİLCİSİ OLMAYACAK
CHP ile İYİ Parti ise 16 ilde milletvekili aday listelerinde işbirliği kararı aldı. CHP bu karar doğrultusunda 7 ilde YSK'ya, 9 ilde İYİ Parti'ye aday listesi sunmadı. Adıyaman, Van ve Batman'ın da aralarında bulunduğu 9 ilde CHP adayları İYİ Parti, Gümüşhane, Aksaray, Bitlis ve Muş'un da içinde bulunduğu 7 ilde İYİ Liste'den CHP adayları seçime girecek Parti Katılımı. Millet İttifakı çatısı altındaki iş birliği de bu illerde sandık kurullarının oluşmasında etkili oluyor.
AK Parti ÖZEL: BU SORUN DEĞİL YASAL BİR ZORLUK
AKP YSK temsilcisi Recep Özel, bu durumun Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un bir gereği olduğunu açıkladı. Seçim güvenliği konusunda bir sıkıntı olmayacağını ilçe seçim kurulları ve sandık kurulları kurulduğunda anlatan Recep Özel,
“Üye ve temsilci yoksa parti temsilcileri kendi logolarıyla seçime girecek. gelecek vaat eden partilerden. Ayrıca bu yıl sandık kurullarında beş farklı partiden üye temsil edilecek. Seçim güvenliği açısından bir sıkıntı yaşanmayacak” dedi.
"ALTERNATİF ÖNLEMLERİ PLANLADIK, TOPLU ZİYARET EDECEĞİZ"
CHP: TÜM RİSK BİZDE
CHPYSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da Habertürk'e kendi listelerinden oy kullanmayan partilerin yasa gereği ilçe seçim kurulları ve sandık kurullarına üye ve temsilci sağlamadığını hatırlattı.
“Bu bir riskti, 6 masa tartışmalarında bu riski aldık. Bu karar sürecinde alternatif tedbirler planladık. Kurumlarımızla görüştük. Seçim sandığına sahip çıkacağız. Kimse merak etmesin" dedi.
BOT KOMİTELERİ NASIL OLUŞTURULUR?
Sandık kurulları, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre atanır. Yasa, seçim kurullarının ilçe seçim kurulları tarafından oluşturulmasını öngörür.
Buna göre, İlçe Seçim Kurulu Başkanı seçime katılan siyasi partilerden seçim çevresinde teşkilatı bulunan 5 partiden her sandık için bir asıl ve bir yedek üye belirlemelerini ister. son genel seçimde o bölgede en çok oyu alan seçim.
YİD KOMİTELERİNDE PARTİ TEMSİLCİLERİ NASIL BELİRLENİYOR?
Bu şekilde belirlenen seçim kurulu üye sayısının 5'ten az olması halinde, aynı şartları taşıyan diğer siyasi partilerin oy sırasına göre eksik üye eklenir. Beraberlik durumunda kura karar verir.
Sandık üyelikleri bu şekilde tamamlanamazsa, "seçime katılan ve o ilçede teşkilatı bulunan diğer siyasi partiler arasından kura çekilecek."
YURTDIŞI OY KURULLARI
Yurt dışında ise bir cumhurbaşkanı, bir yetkili ve son milletvekili seçimlerinde Türkiye'den daha fazla oy alan üç siyasi partinin adından oluşuyor. AKP, CHP ve HDP 2018 seçimlerinde ilk üç sırayı paylaştıkları için 14 Mayıs seçimlerinde yabancı sandık kurullarında üye bulundurma hakları vardı.
Ancak HDP kendi listesinden oy kullanmadığı için bu hakkını kullanamayacak. HDP'nin yerini ülke genelinde dördüncü parti olan MHP'nin vekilleri alacak.
İLÇE SEÇİM KURULLARININ GÖREVLERİ
İlçe seçim kurullarının görevleri arasında, seçimlerin düzen içinde yürütülmesi için gerekli her türlü tedbirin alınması ve seçim çalışmalarının izlenmesi yer almaktadır.