Sri Lanka halkının öfkesi durmuyor! Protestocular sarayı bastı ve başbakanın evini yaktı.
Tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da halk ayaklanmasında olaylar devam ediyor. Hükümet Konağı'na baskın düzenleyen ve Cumhurbaşkanlığı sarayının havuzuna ve yatak odasına girerek fotoğraf çeken göstericiler, şimdi de Başbakan Ranil Wickremesingh'in başkentteki evini ateşe verdi.
Ekonomik kriz nedeniyle yaşam koşullarının bozulduğu Sri Lanka'nın başkenti Colombo'da geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenleyen göstericiler, cumhurbaşkanlığı kampüsüne girdi.
Ülkenin dört bir yanından siyah bayraklar taşıyan binlerce protestocu, protesto nedeniyle akşam sokağa çıkma yasağının uygulandığı Colombo'da toplandı.
GÜVENLİK GÜÇLERİ HAVAYA ATEŞ AÇTI
Sri Lanka basınında çıkan haberlere göre, yüzlerce hükümet karşıtı protestocu, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşkeyi çevreleyen barikatları aştı. Güvenlik güçleri, Cumhurbaşkanı'nın yerleşkesine giren protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.
YATAK ODASI VE HAVUZA GİRDİLER
Cumhurbaşkanlığı sarayına giren hükümet karşıtı protestocuların bir kısmı yatak odasında fotoğraf çektirirken, bir kısmı da havuzda vakit geçirdi.
BAŞBAKANIN EVİNDE YANGIN ÇIKTI
Asya medyası, protestocuların kampüse zorla girmesinin ardından Başkan Rajapaksa'nın kampüsten ayrıldığını ve güvenli bir yere götürüldüğünü iddia etti. Öte yandan Başbakan Ranil Wickremesingh'in başkentteki evi de protestocular tarafından ateşe verildi.
BAŞBAKAN İSTİFA ETMEYE HAZIR
Başbakan Ranil Wickremesingh istifa edeceğini açıkladı. Asya medyasında yer alan habere göre, yaygın bir hükümet karşıtı protestonun yaşandığı Sri Lanka'da siyasi parti liderlerinin katılımıyla Parlamento'da acil toplantı düzenlendi. Açıklamada, liderlerin Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Başbakan Wickremesingh'in istifa etmesi çağrısında bulunduğu belirtildi. Wickremesingh'in liderlere istifa etmeye ve yeni bir hükümeti yönetmeye hazır olduğunu söylediği bildirildi. Başbakanlık sözcüsü Dinouk Colambag, Wickremesinghe'nin liderlere yaptığı konuşmada, tüm taraflar yeni bir hükümet kurmayı kabul ettiğinde istifa edeceğini duyurdu.
GÜNDE 13 SAATİ BULAN ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR
Tarihinin en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, günde 13 saat elektriklerin kesilmesinin ardından Mart ayı sonlarında protestolarını artırdı. Başkent Kolombo'da 9 Mayıs'ta Sri Lanka Başbakanı'nın ofisinin çevresinde toplanan protestocular hükümet yanlılarıyla çatıştı ve askeri birlikler eyleme çağrıldı. Muhalefetin artan baskısının ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etti ve kabine feshedildi. Şiddetin ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkesin vurulmasını emretti.
PROTESTOLARDA ÖLÜ VE YARALANMA VAR
Ülke çapındaki protestolarda iktidar partisi milletvekili ve iki polis memuru da dahil olmak üzere sekiz kişi öldü ve en az 250 kişi yaralandı.