Tahıl koridorunda 'son şansın' verildiği kritik duruşma: 'Batı su yollarını kapatarak hegemonya peşinde'
Rusya ve Ukrayna tahıllarının gıda krizi yaşayan ülkelere sevkiyatını sağlayan Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşması iki ay daha uzatıldı.
Etkinliğini ve uygulanabilirliğini engelleyen hususlara dikkat çeken anlaşmayı değerlendiren Prof. Dr. Çakır, Batı'nın önemli suyollarını kapatarak "hegemonyasını" sürdürmek istediğini de vurguladı.
17 Mayıs'ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının "değişiklik yapılmadan" 17 Temmuz'a kadar uzatıldığını duyurdu. 22 Temmuz 2022'de yürürlüğe giren Tahıl Koridoru, Rusya ve Ukrayna tahıllarını gıda krizi yaşayan ülkelere ulaştırmayı amaçlıyordu; Rus tahıl ve gübre ihracatına ilişkin bölümün uygulanmasındaki eksiklikler, Rosselhozbank'ın SWIFT sistemine dahil edilmesinden kaynaklanan ödeme sorunları, sigorta yaptırımlarındaki sorunlar nedeniyle teslimatlarda yaşanan gecikmeler gibi sorunlar nedeniyle sürenin uzatılıp uzatılamayacağı merak konusu oldu.
Rusya: Küresel gıda güvenliğine sözle değil, eylemle katkıda bulunma şansı
Tarafların 18 Mayıs'ta sona ermesi beklenen anlaşmanın iki ay daha yürürlükte kalması konusunda anlaşmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, tüm bu sorunlar çözülmedikçe ve anlaşma "etkili" olmadıkça Moskova'nın bunu yapmayacağını vurguladı. 17 Temmuz'dan sonra tahıl anlaşmasının "uzatılması" çalışıyor. . Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, "Küresel gıda güvenliğinin sözde değil uygulamada sağlanmasına bir şans daha verildi" dedi. Rus tahıl ve gübre ihracatı bir an önce kaldırılmalıdır.