Ana Sayfa
26 Ağustos 2022 ( 19 izlenme )
Reklamlar

Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi
Tüp bebek tedavisi doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerde uzun yıllardır başarı ile kullanılmaktadır. Yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi; Kadınlarda kısırlık, ileri yaş, enfeksiyonlar ve tıkalı fallop tüpleri, erkeklerde düşük sperm sayısı ve kalitesi ve obezite gibi metabolik bozukluklar nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olma imkanı sunmaktadır. 

Günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavisi olan tüp bebek, kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında bir araya getirilmesi ve döllenen yumurtanın anne rahmine yerleştirilmesini içeren bir suni tohumlama tekniğidir. 

Bu işlem dişi üreme hücreleri olan yumurtalar ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin belirli koşullar altında toplanmasıyla gerçekleştirilir. Döllenme sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan sonra yumurta bölünmeye başlar ve embriyo denen bir yapıya dönüşür ve embriyonun anne rahmine yerleşip başarılı bir şekilde bağlanmasıyla gebelik süreci başlar. Bu aşamadan sonra gebelik, doğal yöntemlerle elde edilen gebeliklerden farklı değildir.

Tüp bebek nedir?
Tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurta ile babanın spermi kadın üreme sisteminin dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve onlardan alınan sperm ile yumurtanın döllenmesiyle embriyo elde edilir. Bu şekilde elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ile normal yöntemlerle gebe kalamayan kişilerde gebelik sağlanması mümkün hale gelmektedir.

Çiftler ne zaman tüp bebek tedavisine yönelmelidir?
35 yaşını doldurmamış, gebeliği engelleyecek bir hastalığı olmayan ve 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadın mutlaka muayene edilmeli ve gerekiyorsa tedavi edilmelidir. 

35 yaşından büyük veya daha önce gebe kalmakta güçlük çeken kadınlar 6 ay denemelidir. Bu süre sonunda gebelik oluşmamışsa, yaşın daha fazla ilerlememesi ve zaman kaybı olmaması için bir an önce gerekli tedavi işlemine başlanmalıdır.

Tüp bebek tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
Tüp bebek tedavisi yaygın olarak kullanılan ve başarısı giderek artan bir tedavi yöntemidir. Kadınlarda fallop tüpü sorunları, yumurtlama sorunları ve erkek kısırlığı nedeniyle bu tedaviler kullanılmakta ve tedavinin başarısını artırmaya yönelik birçok uygulama gündeme gelmektedir.

Tüp bebek ne sıklıkla denenebilir?
Genel olarak tüp bebek testinin 3 kez yapılması önerilir. Bu sayıdan sonra yapılan çalışmalarda gebelik ihtimali var ama ihtimal çok düşüktür.

Tüp bebek prosedürleri ile başarı şansı nedir?
Tüp bebek başarısı için anne yaşı ve embriyo kalitesi gibi faktörler büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla başarı şansı da bu faktörlere göre değişmektedir. 30 yaş altı kadınlarda tüp bebek başarısı %5560 iken, 40 yaş üstü kadınlarda bu oran %1520'ye düşmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şenol Güneş: İlla bir İsim gelsin isteniyorsa Neymar olmasını isterim, Ronaldo'yu şimdi istemiyorum Türk bilim insanlarından bir ilk: Böbrek yetmezliğinde kilit rol oynayan gen saptandı Market Brent Petrol, son 6 ayın en düşük seviyesinde; Benzin ve motorine büyük indirim yolda!