5 Haziran Dünya Çevre Günüydü. Dünya Çevre Günü'nde mikroplastik tehlikesini ele alan Türk Toraks Derneği, bu konuda önemli verilere dikkat çekti. Türk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Yaşama şansı bulduğumuz evren tehdit altında ve bunun sonucunda kayıplar yaşıyoruz.” İklim krizi, hava kirliliği ve deprem felaketi. Önemli bir sorun olan plastik kirliliğine dikkat çekmek istiyoruz” dedi.
HER YIL 90 BİN PLASTİK PARÇACIK VÜCUDA GİRİYOR
Plastik kirliliğine dikkat çekti Dr. Genç, her gün iki litrelik pet şişelerden su içenlerin vücutlarına yılda 90 bin plastik parçacığını soktuğunu anlatarak, "Plastikin en büyük sorunu yüz milyarlarca 'mikroplastik'. sorumlu... Gözle görülmeyen ve her yere dağılmış.” okyanuslar, hava ve kara.” Prof. nefes al, dedi Genç. Deniz ürünlerinde, bal, sofra tuzu ve şişelenmiş maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerde mikroplastiklerin varlığına dikkat çeken Prof. DR.Genç, "Düzenli olarak kabuklu deniz ürünleri tüketen bireylerin yılda yaklaşık 11.000 mikro ve/veya nanoplastik tükettiği tahmin ediliyor" dedi.
Young, Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırma ekibinin çalışmalarını da örnek olarak gösterdi. Prof. obezite, diyabet ve kronik karaciğer hastalığı.” Lokal inflamasyonu ve bağışıklık tepkilerini tetikleyebildiği ve özellikle nanoplastiklerin kanserojenezde yer alan kimyasalları aktive edebildiği bulunmuştur.
Bebekleri de etkiliyor
Prof DR Young, mikroplastiklerin plasentayı etkileyerek bebeklerde düşük doğum ağırlığı ile bağlantılı olduğunun da gösterildiğini söyledi. Prof.Dr.Genç, "Plastiklerin içeriğindeki akrilonitril, bisfenolA ve ftalat gibi kimyasalların da kanserojen olduğu, meme kanseri ve prostat kanserine neden olabileceği bildirildi."