Anasayfa
06 Haziran 2023 ( 2 izlenme )
Reklamlar

Yargıtay'ın Son Dakika Uber Kararı

2014 yılından beri İstanbul'da kullanılan ve Türkiye'de 5 milyon kullanıcının adına İstanbul'daki Taksiciler adına kullanılan Uber Hakkında, Birleşik Taksiciler Derneği, Limited Sorumlu Yeni Nesil Taksiciler Taşımacılık ve İşletme Kooperatifi ve İstanbul Otomobil Esnaf Odası yetkilileri, İstanbul 10, An 11. ve 16. Asliye Ticaret Mahkemelerinde Uber'e erişimin engellenmesi ve şirketin Türkiye'den yasaklanması talebiyle "haksız rekabet" davası açıldı.

Ticaret mahkemeleri nezdinde açılan bu davalarda, Uber internet sitesine ve mobil uygulamasına erişim yoluyla sunulan "Uber XL" adı verilen araçlarda haksız rekabet ticareti teşkil ettiği gerekçesiyle hizmet verilmesinin engellenmesine karar verildi.

Tarafların yukarıdaki kararlara itiraz etmesi üzerine dosya, İstanbul Bölge Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi'nde görüldü (İstinaf).


Yerel mahkemelerin kararını bozan ve yeniden görüşen temyiz, "Uber XL" etiketli araçlarda hizmet verilmesinin haksız rekabet oluşturduğuna karar verdi. Yargıtay, bu araçlarla ilgili faaliyetlerin durdurulmasına karar vererek, Uber'in taksi hizmetlerinin mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden devam etmesine karar verdi.

Tarafların kararı temyiz etmesinin ardından dosyanın temyiz incelemesi Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Yargıtay, Bölge Mahkemesi'nin kararını kısmen kabul eden İstanbul Bölge Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi'nin kararını onadı.

UBER'DEN AÇIKLAMA
Uber'den yapılan açıklamada, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin Uber'in Türkiye'deki hizmetine devam edilmesine karar verdiği belirtildi.

Uber'in 20142019 yılları arasında Türkiye'de “UberXL (siyah minivan)” ve “UberTaksi” olmak üzere iki farklı ürünle kullanıcılarına aracılık hizmeti sunduğu belirtilen açıklamada, “UberXL hizmeti 2019 yılında yönetmelikler nedeniyle durdurulmuştur. ." Taşıma servisi. İstanbul 10 Asliye Ticaret Mahkemesi (Asliye Mahkemesi), 16 Ekim 2019 tarihinde Uber'in bu iki hizmetinin durdurulmasına karar verdi. Uber'in bu karara itiraz etmesi üzerine İstanbul 13. Bölge Yargıtay, 11 Aralık 2020'de Uber'in itirazlarını kısmen kabul etti. Kabul ile birlikte Türkiye'de Uber'e uygulanan erişim yasağını kaldırdı ve taksi hizmetini açık kapatmaya karar verdi.” ifadeleri kullanıldı. .

Açıklamada, Yargıtay'ın bu kararı Uber lehine onadığına, Uber lehine kararın son derece olumlu olduğuna, Uber başvurusuna veya Uber taksi hizmetine herhangi bir engel bulunmadığına dikkat çekildi.

Yargıtay'ın bu kararla birlikte Uber'in Türkiye'de taksi hizmetinin devamına yönelik nihai kararı verdiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2014 yılında Türkiye'de faaliyetlerine başlayan Uber, kısa sürede hem İstanbullulardan hem de turistlerden yoğun ilgi gördü. Şirket şu anda Türkiye'de 9 şehirde Uber taksi hizmeti ile faaliyet gösteriyor. Sarı Uber taksi hizmeti İstanbul, Ankara, İzmir, Turkuaz'dır.” Antalya, Adana, Bursa, Mersin, Kayseri ve Hatay'da taksi, kara taksi ve Uber kurye hizmetleri, İstanbul'da sarı Uber taksi aktif olarak kullanılmaktadır. “Yıl içerisinde uygulama 25 milyon kez araç çağırmak için kullanıldı. Uber uygulamasının Türkiye'deki toplam tekil kullanıcı indirme sayısı, başta İstanbul olmak üzere yaklaşık 6 milyona ulaştı.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Art arda yapılan zamların ardından bu sefer motorine indirim geliyor. İşte ziyaretçi akınına uğrayan 'dünyanın en dar evi'nden kareler… Onur Tuna, meslektaşı Yasemin Yazıcı'yla aşk yaşamaya başladı. Finlandiya'dan Yapılan Araştırmaya Göre: Çok Fazla Spor Yapmak Ömrü Uzatmıyor