Ana Sayfa
01 Ocak 2023 ( 7 izlenme )
Reklamlar

Yüksek maliyetler tarımsal ürünlerde ekimi azaltıyor.

Yüksek maliyetler tarımsal ürünlerde ekimi azaltıyor.

Yüksek maliyetler 2022 yılında tarımsal üretimi büyük ölçüde sekteye uğrattı. TÜİK'e göre tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 138,15 artışla eylül ayında rekor kırdı. Kuraklık nedeniyle artan maliyetler ve düşen verim, çiftçileri tarladan uzaklaştırırken, aynı zamanda tarımsal ürün arzını da daraltmıştır.


2022 yılında kuraklık ve artan girdi maliyetleri tarım sektörüne olumsuz tablo çizdi. Yükselen enflasyon, gübre, mazot, elektrik gibi kalemlerin yüksek oranda zamma uğraması tarım ürünlerinin maliyetini artırdı. Buna kuraklık da eklenince ürün fiyatları yükselmeye devam etti. Yeni yılda girdi maliyetlerinin ve kuraklığın arzı aşağı yönlü etkileyecek unsurlar olacağı belirtiliyor. Bu da fiyatların yüksek seviyelerde kalma olasılığını artırıyor.

Enflasyon tarımsal üretimi vurdu
Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre tarımsal girdi fiyatları Eylül'de yıllık yüzde 138,15'lik artışla rekor kırdı. 2022 Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 91,85, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 138,15 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,41 artış oldu. 


Motorine yüzde 175, elektriğe yüzde 140 zam
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre DAP gübrelerinde yüzde 5,9, üre gübrelerinde yüzde 3,8, kompoze gübrelerde yüzde 3,2, kalsiyum amonyum nitratlı gübrelerde yüzde 0,4 ve amonyum sülfatlı gübrelerde yüzde 0,7 düşüş yaşandı. Geçen yıl kasım ayına göre kompoze gübrelerde yüzde 60, DAP gübrelerinde yüzde 47, üreli gübrelerde yüzde 13, kalsiyum amonyum nitratlı gübrelerde yüzde 9, amonyum sülfatlı gübrelerde yüzde 9 artış oldu. Motorin fiyatı aylık bazda yüzde 9 düştü ve yıllık yüzde 175 arttı. Kasım ayında ekim ayına göre besi yemi yüzde 2,3, süt yemi yüzde 2,2, geçen yıl besi yemi yüzde 94 ve süt yemi yüzde 90 arttı. Son bir yılda elektrik fiyatları yüzde 140 artarken, ilaç fiyatları ise yüzde 80 artarak girdi maliyetlerinin yüksekliği tarımsal ekimi 2022 yılında zora soktu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çin'de ekonomi teşvikleri 5 trilyon doları gördü Enflasyon rakamlarına göre kira artış oranı yüzde 59,91 oldu. Sokağa çıkmayın dediler Amerikalı internet fenomeni Meksika'daki çete çatışmasında hayatını kaybetti