Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, ateş ve bulantı idrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri arasındadır.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hiç de azımsanmayacak kadar sık görülür. İlk bir yaş içerisinde erkek çocuklarda sık görülürken, sonraki yaşlarda kız çocuklarda daha sık rastlanmaktadır.
Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrar tutamama, idrara sıkışma hissi, ateş, karın ağrısı, beslenememe, bulantı ve kusma idrar yolu enfeksiyonunun belirtileridir. Çocuğun yaşına göre enfeksiyonun belirtileri çeşitlilik gösterse de genellikle bu belirtilerden bir kısmı görülür.
İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelenildiğinde uzman bir hekime başvurulmalıdır. Genellikle hastalığın belirtileri ve bir idrar tetkiki ile tanısı konulabilir. Ek bir belirti yoksa ve doktor tanıdan şüphe duymuyorsa genellikle kan tetkikine gerek duyulmaz. İdrar tetkiki ise tanının kesinleştirilmesi için gereklidir. Temiz verilmiş bir idrar kültürünün sonucu tanıyı kesinleştirir ve tedaviyi de yönlendirir. İdrar yolu enfeksiyonunda 710 günlük ağızdan verilen antibiyotik tedavisi genellikle yeterli olur. Ancak beslenmesinde problem olan çocukların hastaneye yatırılıp damardan antibiyotik tedavisi verilmesi gerekebilir.
Hastaların bol su alması da tedavide önemli bir basamaktır. Bol su alınması ile hem kusma nedeniyle sıvı kaybeden hastanın kaybettiği sıvı yerine konulur hem de bol su ile bol idrar çıkarılması sağlanıp mesanede mikropların birikmesini önlenir, idrar yolları yıkanıp temizlenir. Ayrıca doktor tarafından verilen antibiyotik tedavisinin sonuna kadar kullanılması da çok önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların Üriner Sistem Ultrasonografisi çekilmesi de önemlidir, böylece ultrason ile idrar yollarının anatomik yapısı görülebilir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları böbrekler için çok tehlikeli bir durumdur, bu durum böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi ve iyi tedavi edilmesi çok önemlidir.