Sağlık
19 Şubat 2023 ( 12 izlenme )
Reklamlar

"Depremzede Çocukların Acılarını Yaşamalarına Fırsat Tanınmalı"

iş arkadaşı Dr. Serhat Nasıroğlu, çocuğun bir yakınını kaybetmesi durumunda bunu uygun bir dille anlatmış ve ailesiyle birlikte yas tutmasına izin verilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Akdeniz Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Serhat Nasıroğlu, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından Üniversite Hastanesi'nde depremzedeler, yetişkinler ve çocuklar için “Afet ve Travma Polikliniği” açtıklarını belirtti.

Poliklinikte randevusuz yapılan tüm başvuruların anında yanıtlanacağını anlatan Nasıroğlu, deprem sonrası çocukların ruh halindeki değişikliklerin ilk günlerde normal olduğunu ancak semptomların azalmadığı durumlarda uzmanlara başvurulması gerektiğini ve danışıldığını anlattı. haşin.

“Çocuklara Duygularını Yaşama Şansı Verilmesi Gerekli”

Nasıroğlu, okul öncesi dönemde yatak ıslatma, yeniden ortaya çıkan korkular, anneye aşırı bağlanma, olayın tekrarı, sinirlilik, öfke nöbetleri, aşırı duyarlılık, uyku ve yeme bozukluklarının görüldüğünü anlattı.


Nasıroğlu, ergenlerin geri çekilme, kendi içine kapanma, riskli davranışlara eğilim, okul başarısında düşüş, devamsızlık, dikkat ve konsantrasyon sorunları, depresyon ve üzüntü yaşayabileceğini anlatarak, bu belirtilerin bir kısmının ilk günlerde görülmesinin doğal olduğunu kaydetti.

Nasıroğlu, bu süreçte çocuğa duygularını dile getirmesi için fırsat verilmesi gerektiğini öne sürerek, 

"Düşüncelerini ve duygularını zorlamadan ifade edebilmeleri için cesaretlendirilmeleri ve sabırlı olmaları gerekiyor. Çocuk sevdiği birini kaybetmişse Öncelikle sevdiğinin durumunu ölümü saklamadan anlatsın ve seninle yas tutsun.

"Yatıştırıcı İlaç Vermekten Kaçınılmalı"

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ali Erdoğan, depremzedelerin ruh sağlığı desteği almaktan çekinmemeleri gerektiğini, bu desteğin hem kendileri hem de çocukların ruh sağlığı için önemli olduğunu anlattı.

Polikliniğe başvuran 100 civarında depremzedenin psikososyal yardım aldığını anlatan Erdoğan, "İlk haftalarda uykusuzluk, iştahsızlık, kaygı gibi belirtiler normal. Mümkünse sakinleştirici kullanmaktan kaçının. Bu belirtiler genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Özellikle bu süre zarfında alkol almaktan kaçının. 

"Sizi rahatlatan aktiviteler varsa, arkadaşlarınızla sohbet etmeyi deneyin, kilise ayinlerini kutlayın, deprem sonrası doğada olun, bunu sevdiğiniz insanlarla yapabilirsiniz. Sevdiğiniz biriyle yaşadığınız olay ve ne kadar korktuğunuz hakkında konuşmaktan çekinmeyin."

Sosyal medya ve televizyonda travmatik görüntülere maruz kalınmaması konusunda da uyarılarda bulunan Erdoğan, "Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin" dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gözümüzden Kaçan Salgın - 10 Milyon İnsanın Hayatı Tehlikede! Cevizin faydaları nelerdir? Aralıklı oruç tutma diyeti adım adım ölüme götürüyor! Ayak Üşümesinin Sebepleri ve Ayak Üşümesinin Tedavisi