Ana Sayfa
12 Ağustos 2022 ( 46 izlenme )
Reklamlar

Diş Eti Kanaması Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Diş eti kanaması
Doğru ve zamanında diş ve ağız bakımı, bu alandaki sağlık sorunlarını önlemenin en önemli yoludur. Diş eti kanamaları, ihmal edilen ağız ve diş bakımının neden olduğu en yaygın sorunlardan biridir.

Diş eti kanaması nedir?
Dişler ile çene kemiği arasındaki boşluğu doldurarak dişlere destek görevi gören diş etleri, dişlerin etrafını sıkıca sararak yiyeceklerin öğütülmesine yardımcı olur ve yiyeceklerin ağız boşluklarında birikmesini önler. Diş eti yapısının çeşitli nedenlerle bozulması veya dişlerin yeterince desteklenmemesi gibi durumlarda diş eti kanamaları meydana gelebilir.

Diş etleri neden kanar?
Diş eti yapısının bozulmasına neden olabilecek çeşitli faktörlerden dolayı diş eti kanamaları meydana gelebilir. Bu bağlamda, hastalarda aşağıdaki durumlarda diş eti kanaması görülebilir:
Kötü ağız hijyeni: Ağız ve diş bakımı bozulursa veya yanlış uygulanırsa diş eti yapısı bozulur ve kolayca zarar görür. Bu, günlük yaşamda diş etlerinin sık kanamasına neden olabilir. Dişlerinizi doğru teknik ve ekipmanla düzenli olarak fırçalamamak, yemek artıklarını temizlememek gibi durumlar diş eti kanamalarına neden olabilir.


Kanayan diş etlerine hangi semptomlar eşlik edebilir?
Diş eti kanaması şikayeti tek başına veya belirli semptomlarla ortaya çıkabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak, diş eti kanaması olan hastalarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Diş etlerinde şişme, kızarıklık ve yapısal bozulmalar,
  • Diş eti çekilmesi, diş ve diş etinin ayrılması,
  • Diş ve diş etleri arasında yemek artıklarının birikmesi,
  • Tartar oluşumu veya iltihaplanma,
  • Diş hassasiyeti, 
  • Diş ağrısı veya çiğneme sırasında ağrı,
  • Ağız kokusu,
  • Diş gevşetme,
  • Kullanılmış ağız içi protezler ağıza eskisi gibi oturur veya sığmaz.

Kanayan diş etlerini tedavi etmek için neler yapılır?
Çeşitli uygulamalar ve alınabilecek önlemler sayesinde kanayan diş etlerinin gelişimi önlenebilir ve mevcut kanamalar kısa sürede giderilebilir. Bunu akılda tutarak, diş eti kanaması olan kişiler için aşağıdaki uygulamalar faydalı olabilir:

Diş eti kanamalarının en sık nedeni kötü ağız hijyeni olduğundan, uygun ve düzenli ağız ve diş bakımı çok önemlidir. Bu doğrultuda dişlerinizi doğru teknik ve ekipmanla fırçalamak, günde en az iki kez diş ipi ve gargara solüsyonları kullanmak önemlidir.

Tuzlu su ile gargara yapmak ödemli diş etlerini rahatlatmak ve kanamayı önlemek için etkili olabilir.

Dengeli ve uygun beslenme alışkanlığını benimsemek son derece önemlidir. Diş ve diş etlerine zarar verebilecek sert, gevrek veya sıcak yiyecekler yenmemeli; Ağız ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum, fosfor, D vitamini ve C vitamini gibi maddelerden zengin bir diyet sağlanmalıdır. Gün boyunca yeterli sıvı alımı ağız kuruluğunu ve diş eti iltihabını önler.

Sigara ve alkol tüketimi gibi sağlıksız alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
Yıllık diş kontrollerini aksatmamak, diş ve ağız dokuları için gerekli tedavileri yapmak önemlidir. Protez veya takma dişlerin uyumsuzluğu durumunda diş hekimine danışılmalıdır.

Kronik hastalıklara bağlı kanama problemlerinde bir sağlık kuruluşundan uzman tıbbi değerlendirme istenmelidir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çin'de artan vakalar sebebiyle önlemler artırıldı Büyük şehirlerdeki belediye başkanlarının en başarılı anketi! Yavaş sürpriz yaptı, İmamoğlu listede yok Vayy be hiç beklemediğim isimler var Tutuklu Dilan Polat'ın 11 gündür ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi gördüğü ortaya çıktı