Sağlık
10 Eylül 2022 ( 19 izlenme )
Reklamlar

Dudak çatlaması nasıl geçer?

Dudak çatlaması
Özellikle soğuk kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız çatlak dudaklar, ağrı ve kötü görünüm nedeniyle büyük bir sorun haline gelebilir. 

Ayrıca iyileşmeyen çatlamış dudaklar çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Dudaklar yumuşak ve hassastır ve belirli koşullar altında kolayca kuruyabilir ve çatlayabilir. Kişiyi rahatsız edebilen ve kanamaya neden olabilen bu durum genellikle ciddi bir sorundan kaynaklanmaz. 

Çatlamanın nedenini bulmak ve iyileşmeyi hızlandırmanın yollarını anlamak, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği için önemlidir.

Dudak çatlaması nedir?
Dudak çatlaması, dudak derisinin bütünlüğündeki bozulma veya yara için kullanılan bir terimdir. Hassas dudak cildi soğuk veya kuru havalarda kolayca kuruyabilir ve çatlayabilir. Çatlak dudaklar uzun süre dayanırsa ağrılı olabilir. Kanama veya yanma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. 

Dudak çatlaklarının en yaygın nedeni, tıp literatüründe keilit olarak bilinen dudak iltihabıdır. Enflamatuar durumun iyileşmesi genellikle evde yapılabilecek birkaç tedavi ile hızlandırılabilir. 

Bununla birlikte, bazen altta yatan nedeni belirlemek ve durumu tedavi etmek için bir doktora görünmek gerekebilir.

Dudak Çatlamasının Sebebi Nedir?
Dudak çatlakları daha çok kış aylarında ortaya çıkan bir sorun olsa da yılın her döneminde ortaya çıkabilen bir durumdur. Genellikle ilk aşama olan dudak kuruluğuna müdahale edilmezse çatlama sorunu ortaya çıkar. 

Çatlamış dudaklar genellikle yavaş yavaş geliştiğinden, kesin nedeni belirlemek zor olabilir. Olası nedenleri bilmek, çatlakları önlemenin ve tedavi etmenin en iyi yolunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Dudak çatlaması nasıl tedavi edilir?
Dudak çatlaklarını önlemek veya çatlak durumunda iyileşmeyi hızlandırmak için evde yapılabilecek bazı tedaviler vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Dudakları Koruyun: Soğuk hava, kuru hava, rüzgar ve güneş dudakları kurutabilir ve dudakların çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle dışarı çıkmadan önce dudaklarınıza dudak balsamı veya vazelin sürebilirsiniz. 

Bu dudaklarınızı nemli tutmak için koruyucu bir bariyer sağlar. Güneş yanığını önlemek için dudak balmını güneş koruyucu ile birlikte kullanmakta fayda var. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve hint yağı gibi doğal nemlendirici yağlar da kullanılabilir.

Dudaklarını yalamaktan, emmekten ve ısırmaktan kaçınmalıdırlar. Yalama alışkanlığını kırmak için nemlendirici bir dudak kremi kullanmak faydalıdır. Kullanılan nemlendiricinin boya ve koku gibi kimyasallar içermeyen kaliteli ve doğal bir ürün olmasına özen gösterilmelidir.

Sıvı Alımını artırın: Kuru ve çatlamış dudaklar, dehidrasyon nedeniyle yeterince sıvı içmeyen kişilerde daha sık görülür. Bu nedenle gün boyunca bol sıvı tüketmek çatlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Soğuk kompres uygulamak: Gözyaşı nedeniyle kanama olursa soğuk kompres uygulamak kanamayı daha hızlı durdurabilir.

Bal: Bal, kuru dudaklara ve çatlamış dudaklara iyi gelen antibakteriyel özelliklere sahip iyileştirici bir besindir. Bunu yapmak için dudaklara bir krem ​​sürmek gibi bir miktar gerçek bal sürülür. 15 dakika bekleyin ve ılık suyla yıkayın. Bu uygulama dudaklarınıza bakım yaparak iyileşme sürecini hızlandırır.

Aloe Vera Jel: Aloe vera jel, koruyucu ve iyileştirici özelliklerinden dolayı çatlamış dudakların tedavisinde sıklıkla tercih edilen bitkisel bir bileşendir. Birkaç gün düzenli olarak dudaklarınıza az miktarda aloe vera jeli sürerek çatlama sorunundan kurtulabilirsiniz.

Salatalık: Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen salatalık, yüksek su içeriği sayesinde dudakları nemlendirmek için de kullanılabilir. Salatalık dilimleri çatlamış dudakta 1015 dakika bekletilebilir.

Tuzlu Su: Tuzlu su, iyileşme sürecinde yaranın temiz kalmasına yardımcı olur. Bunu yapmak için, küçük bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı tuz ekleyin. Bu karışıma pamuklu çubuk veya çubuk batırılır ve dudaklara uygulanır. Uygularken dudaklarda yanma ve ağrı olabilir ancak bu birkaç dakika sonra kaybolur.

Doğal Peeling: Peeling, dudak üzerindeki ölü derinin temizlenmesine yardım eder. Bir yemek kaşığı toz şekeri birkaç damla limon suyu ile karıştırarak uygun kıvama getirdikten sonra dudaklara masaj yaparak iyice yedirilir. 

Bu uygulamanın ardından dudağın tekrar çatlamasına engel olabilmek için mutlaka nemlendirici bir dudak balsamı kullanılması gerekir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çatlak Tedavisi Nasıl Olur? Cilt Çatlağı Nedir, Sebepleri Nelerdir? Uzm. Dr. Siber: Vücudun sıvı ihtiyacının yaz aylarında özellikle dengelenmesi gerekiyor Yaz Aylarındaki Baş Ağrısından Kurtulmanın Yolları Trans yağların azı da çoğu da zararlı